• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Afghaanse mannencollectie van Nawed Elias culture clash

AMSTERDAM - Op een mooie herfstdag toont de Afghaanse Nawed Elias zijn nieuwe Zazaicollectie met voornamelijk mannenmode. Hij heeft dag en nacht gewerkt om het budget voor zijn show bij elkaar te brengen. Als 14-jarige kwam hij uit Afghanistan naar Nederland waarvan hij nog steeds het oneindige berglandschap en de wijde natuur heel erg mist. Hij kwam hier in aanraking met een heel andere cultuur en mode. Als afstammeling van de trotse voorouders uit de afgelegen provincie Paktia voelt hij het echter als een missie de twee uitersten van de Afghaanse cultuur en van zijn huidige thuisland met een grote show met elkaar te verbinden.
Verdeeld tussen de twee uitersten van zijn geboorteland en zijn nieuwe thuis, vind hij toch steeds weer bezieling voor zijn ontwerpen. Zijn eerste collectie brengt beide culturen samen. Het beeld van zijn collectie Culture Clash is aan de ene kant vertrouwd, aan de andere kant een kennismaking met het onbekende. In zijn geboortedorp Zazai dragen de mensen hun kleurrijke, door de zon gebleekte gewaden die Nawed Elias hebben geïnspireerd. Hier ligt ook het dorp Zazai, de inspiratiebron van Nawed's ontwerpen en van zijn Zazaicollectie. Daar vindt hij bezieling voor zijn ontwerpen die andere leefgewoontes en klederdracht in een nieuwe eigen stijl laten zien. 

Zijn mannenpakken zijn enorme blikvangers door de combinatie van een herkenbare smaakvolle belijning en een kleurrijk stofgebruik. Hij maakt eveneens kleding voor dames. Zijn bedoeling is vooral om te kunnen laten zien dat het land Afghanistan helaas wel door oorlog en strijd verscheurd is maar dat de mensen er niet alleen naar vrede verlangen maar ook heel creatief kunnen en willen zijn.
"Er zijn daar bijvoorbeeld veel vrouwen die graag en mooi creatief kunnen werken,"zegt hij. "Momenteel krijgen ze echter nauwelijks opdrachten. Dat zou ik graag voor mijn land willen kunnen veranderen."
Nawed Elias voelt zich bij zijn modeplannen gesteund door goede vrienden. Hij associeert mode en creatieve vrijheid met een goede onderlinge sfeer tusen mensen ook al heeft ieder een geheel eigen manier van denken of achtergrond.
Hij wil ook graag dat mensen er heel natuurlijk uitzien en houdt bijvoorbeeld niet van make-up maar mannen met baarden vindt hij er juist weer heel goed uitzien. Dat zullen lang niet alle Nederlanders met hem eens zijn maar onze fotograaf Sydney Korsse wist inderdaad een wel zeer fraaie versie van zo'n dressman - en tevens man-met-baard- in een mannenpak van Zazai op de plaat te zetten.

En de dames die er ook heel pittig uitzien in hun Zazaimode hebben vast eveneens een kleine touch make-up mogen gebruiken. Ze zien er welverzorgd en aantrekkelijk maar inderdaad niet over-done uit.
Nawed Elias zit onderhand vol met plannen om nog er weer van alles erbij te gaan doen. Daar is veel kracht en doorzettingsvermogen voor nodig en de support van goede vrienden natuurlijk. Maar als je al zo'n culture clash hebt doorgemaakt weet je daarna je weg ongetwijfeld verder ook prima te vinden.

FOTO: SYDNEY KORSSE