• Sheila & Gideon Collections brengt Jazzy Collectie

 • Flor Amazona brengt statement sieraden

 • Kunstenares Ans Markus exposeert in Museum Jan van der Togt

 • Museum Singer Laren opent magisch boutique hotel

 • Van Abbemuseum toont achterkant van de ontwerppraktijk

 • Introdans: sfeervol en vol wervelende energie

 • Fabienne Delvigne wijdt twee creaties aan de BMW i8 Roadster

 • 'Withoos meets Withoos' In Westfries Museum

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Nieuws & TV

Soft power: Mirjam Westen over Rosa Loy

Lees meer...  ASSEN - In de serie Te Gast in het Drents Museum geeft Mirjam Westen (conservator Museum Arnhem) op zondag 28 januari 2018 een lezing bij de tentoonstelling Bilder Bergen van de Duitse kunstenaar Rosa Loy. Westen gaat in haar lezing in op het verhalende karakter binnen Loy’s oeuvre. De lezing begint om 14.00 uur in de Statenzaal van het museum en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum.

In haar lezing Rosa Loy: Soft power? gaat Mirjam Westen aan de hand van voorbeelden in op de wijze waarop Loy de zogenaamde vrouwelijke energie verbeeldt en vergelijkt ze haar werk met dat van andere vrouwelijke kunstenaars.

Lees meer

Sieraden Karin van Paassen bij Galerie Guthschmidt

Lees meer...  DEN HAAG - Karin van Paassen maakte in 2017 porseleinen bedels in Jingdezhen, dè porseleinstad in China, in samenwerking met lokale ambachtslieden. In deze dynamische werkomgeving wordt al meer dan 1700 jaar porselein gemaakt, door bedrijven, Chinese en internationale hedendaagse ontwerpers en kunstenaars.
Van 25 maart t/m 12 mei 2018 exposeert Karin van Paassen porseleinen halssieraden bij Galerie Guthschmidt. De opening van de expo vindt plaats op 24 maart om 16.00 uur.

De collectie unieke halssieraden bestaat uit zwart porselein en oude bedels uit diverse culturen. Karin werd sterk beïnvloed door de rijke vormentaal in sieraden en objecten in de Chinese cultuur, maar ook in de omringende landen.

Lees meer

Stalker BBC-presentatrice krijgt bijna 4 jaar cel

Lees meer...  In Engeland is een man die BBC-presentatrice Emily Maitlis stalkte veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf, omdat hij een eerder opgelegd straatverbod heeft geschonden. Maitlis presenteert onder meer het actualiteitenprogramma Newsnight.

Maitlis was ooit bevriend met de man in kwestie, maar hij viel haar daarna decennia lastig. In 2009 werd een straatverbod toegewezen, die de man in 2017 twee keer overtrad. Hij kreeg daarvoor vandaag 45 maanden cel opgelegd, meldt de BBC.

Lees meer

Expertgroep bedenkt maatregelen tegen nepnieuws

Lees meer...  Een groep van deskundigen gaat voor de Europese Commissie maatregelen voorbereiden om nepnieuws tegen te gaan. In de expertgroep zitten onder meer academici, journalisten en vertegenwoordigers van Google, Twitter en Facebook. Nepnieuws kan een heel ontwrichtend effect hebben in Europese landen. De 39 leden van de EU-expertgroep tegen desinformatie gaan daarom als “gekken werken” om oplossingen te vinden om dit “gemene probleem” te bestrijden.

De voorzitter van de expertgroep, Madeleine de Cock Buning van het Nederlandse Commissariaat voor de Media, zei dat maandag na de eerste bijeenkomst in Brussel. “We moeten proactief zijn en niet wachten tot het echt verkeerd gaat”, aldus de hoogleraar auteurs-, communicatie- en mediarecht aan de Universiteit Utrecht.

Lees meer

Boek: Positieve leefstijlverandering

Lees meer...  Wat zou elke professional moeten weten over leefstijl- en gedragsverandering? Leef je gezond? Dan heb jij meer kans op een langer, energieker en vitaler leven. Hoewel dit over het algemeen bekend is, leven veel mensen toch nog op een ongezonde manier.

Ingrid Steenhuis en Wil Overtoom streven naar verandering hiervan en beschrijven in hun boek Positieve leefstijlverandering diverse leefstijlgedragingen, om vervolgens in te gaan op het veranderen van leefstijl. Professionals leren tips and tricks om hun cliënten permanente aanpassingen te laten doen en zo hun gezondheid te verbeteren. Maar hoe zorg je ervoor dat men zich bewust wordt van een ongezonde leefstijl en hoe motiveer je tot een gezonde verandering waarbij ingesleten gedrag wordt aangepast?

Lees meer

Topfotografen beschuldigd van seksueel misbruik

Lees meer...  Diverse modellen beschuldigen topfotografen Mario Testino en Bruce Weber van seksueel misbruik tijdens fotosessies, meldt The New York Times. De fotografen spreken dat tegen, maar uitgeverij Condé Nast heeft de samenwerking met de twee topfotografen alvast opgeschort.

Mario Testino is geroemd om zijn covers voor Vogue en foto’s van de Britse Koninklijke familie. Hij zou door dertien modellen en voormalig assistenten zijn beschuldigd van seksueel wangedrag. Dat zou al sinds de midden jaren negentig aan de gang zijn. Bruce Weber is vooral bekend van zijn campagnes voor Calvin Klein in de jaren negentig en foto’s voor Abercrombie & Fitch. Hij wordt door vijftien (oud)modellen beschuldigd.

Lees meer

Waarom heeft Sylvana Simons het altijd gedaan?

Lees meer...  Waarom heeft Sylvana Simons het altijd weer gedaan? Dat vraag ik mij wel eens af als ik bepaalde mensen in het openbaar of in persoonlijke gesprekken ook zo graag zo ondermijnend en verontwaardigd over haar hoor spreken. Haar politieke programma is mij onbekend. Ik ken ook de programma's van een aantal andere partijen niet maar ik heb mij wel in de loop der tijd net als iedereen een mening kunnen vormen.

Ook voel ik me niet onder druk staan omdat veel mensen wel dol op die leuke echte Zwarte Piet zijn en niet begrijpen hoe sommige gekleurde mannen dat wijd verspreide image als een aanslag op hun trots en zelfvertrouwen ervaren. Ik weet alleen maar dat sommige mensen gewoon in de gordijnen klimmen als Sylvana Simons net als alle andere politiek actieve figuren in haar werk fouten maakt. Dat gebeurde weer eens tijdens haar interview in het altijd interessante tv- programma Buitenhof. Daar werd zij dit weekend op een niet opgeklopte maar rustige wijze geïnterviewd en reageerde zij sterk en waardig.

Lees meer

Nieuwjaarsdiner Daklozen in de Waag op de Nieuwmarkt

Lees meer...  AMSTERDAM - Op zondag 14 januari 2018 organiseerde Paul Willemse samen met Restaurant- Café In de Waag weer samen met anderen een geheel verzorgd Nieuwjaarsdiner voor de daklozen in Amsterdam. Dit diner is maar liefst voor de 19e maal georganiseerd door Paul Willemse, als initiator en vrijwillig medewerker van de werkgroep DAK.Er werd gerekend op zo'n 100 dakloze gasten die de uitnodiging aanvaardden voor dit diner in de warmte van het mooie restaurant de Waag. Tijdens het diner zorgde een band en een Amsterdamse zanger de kans voor de daklozen op een extra feestje op de dansvloer.

Het was voor de 11de maal dat het gastvrije Restaurant-Café In de Waag in het kader van wat extra aandacht voor de medemens en dan in 't bijzonder voor de daklozen van Amsterdam zorgde voor een uitvoerig en feestelijk Nieuwjaarsdiner.

Lees meer

John van den Heuvel: ‘Beveiligd worden went nooit’

Lees meer...  Boudewijn Geels interviewt in Villamedia uitgebreid John van den Heuvel. Hier volgen enkele treffende passages uit zijn belangwekkende story over de hard knokkende Telegraaf-reporter die nu door zijn werk beveiligd moet worden. John van den Heuvel heeft in 28 jaar misdaadverslaggever zijn alles meegemaakt. Ook bedreigingen. "Maar beveiligd worden door de DKDB went nooit," meldt hij.

Ook Paul Vugts van Het Parool blijkt al maanden ondergedoken te zitten. Hij laat zich vervoeren door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), de mannen die ook waken over Geert Wilders. Dankzij zijn vele tv-activiteiten is Van den Heuvel een grote ster op de Basisweg. Als hij wordt bedreigd, zoals nu door motorclub No Surrender, weet in een ommezien het hele land het. Die bekendheid en zijn openheid over de bedreigingen vormen zijn belangrijkste bescherming tegen zelfkant-types met kwade bedoelingen.

Lees meer

Lijdensweg voor gevangen journalisten

Lees meer...  Vicepremier Bekir Bozdag zei vrijdag op Twitter dat de rechters daarmee hun boekje te buiten gingen. Rechtbanken weigerden vervolgens na de uitspraak van Bozdag de journalisten in vrijheid te stellen. Sahin Alpay en Mehmet Altan, twee vooraanstaande journalisten in Turkije, werden gearresteerd in de nasleep van de couppoging in juli 2016. Ze worden beschuldigd van banden met terroristische organisaties en pogingen om de regering omver te werpen, zoals ook veel andere journalisten.

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester is het uniek voor Turkije dat een uitspraak van de hoogste rechtbank wordt genegeerd. “Het is een nieuw dieptepunt voor de Turkse rechtsstaat en de scheiding van machten.”

Lees meer

Een vreemd soort benzine etc....

Lees meer...  LA PAZ - Het eerste deel van de Dakar Rally 2018 zit erop voor Tim en Tom Coronel. De eerste week werd door velen bestempeld als de zwaarste Dakar in Zuid-Amerika ooit. Eén nacht moesten ze doorbrengen in de woestijn maar de overige dagen kwam het duo mooi op tijd over de finish. De eerste dagen werden gekenmerkt door wat opstartproblemen met de grote Jefferies Buggy, maar ook die werden vrij snel verholpen. De laatste dagen voor de rustdag kon het tweetal eindelijk echt lekker gas geven.

“Je kunt zeggen wat je wilt, maar wij rijden gewoon nog. We doen gewoon nog mee. Opgeven is geen optie”, verklaart Tom. “Natuurlijk, we hebben echt wel moeilijke momenten meegemaakt. Dat wil de Franse organisatie ook, die willen gewoon dat de helft van het veld de finish niet haalt. Dat is hun doel, en het is ons doel om daar niet bij te horen".

Lees meer

Koningin Máxima opent vernieuwd Musis Arnhem

Lees meer...  ARNHEM - Gister heeft Koningin Máxima het vernieuwde concertgebouw Musis ‘huis voor muziek’ in Arnhem geopend. Zij deed dat met een knalharde slag op een gong. Dat was wel even lekker schrikken voor sommige van de gevoelige oortjes! 

Het gebeurde tijdens een bijzonder openingsprogramma in de Parkzaal met een eigen compositie van beroemde Het Gelders Orkest. En het werd een mooi event met 150 Arnhemse schoolkinderen onder begeleiding van Fort van Verbeelding. Bezoekers kunnen het hele weekend ook terecht bij de MUSIS OPEN. Musis is het huis voor muziek en het thuis van Het Gelders Orkest. In mei 2017 is de nieuwe Parkzaal al in gebruik genomen, een multifunctionele moderne concertzaal. De historische oude zaal, de Muzenzaal, is in stijl gerenoveerd en vanaf januari 2018 klaar voor gebruik. Beide zalen zijn geschikt voor elk genre concert en event.

Lees meer

Kom met verdergaande verlaging ouderbijdragen

Lees meer...  AMSTERDAM - De SP wil dat het stadsbestuur veel strengere afspraken maakt met scholen over de maximale hoogte van de vrijwillige ouderbijdrages. Vandaag werd bekend dat het stadsbestuur met de scholen heeft afgesproken dat scholen jaarlijks maximaal 225 euro aan bijdrages mogen vragen.

SP-raadslid Erik Flentge: “225 euro is twee keer zo hoog als wat scholen nu gemiddeld aan bijdrage vragen, namelijk 112 euro. Nu zien we al dat de hoge eigen bijdrages kinderen kunnen afschrikken om voor een bepaalde school te kiezen. Het te hoge maximumbedrag zet geen enkele rem op het verder stijgen van de bijdrages.”

Lees meer

Marianne Poot: Kraakpand Prinsengracht zo snel mogelijk ontruimen

Lees meer...  AMSTERDAM - Op het pand Prinsengracht 1055A verscheen zeer recent een spandoek ‘Bezet door kinderen van Mokum’. Via krakersspreekbuis Indymedia traden de krakers van dit pand naar buiten. Daarbij gaven zij aan dat zij als in Amsterdam geboren jongeren geen woning kunnen vinden. VVD-raadslid Marianne Poot: "Het is nooit een oplossing om het recht in eigen hand te nemen. We vragen het college om zo snel mogelijk tot ontruiming van dit pand over te gaan."

Hoewel het vinden van een woning inderdaad een lastige zoektocht kan zijn is het nooit een oplossing om het recht in eigen hand te nemen. Zelfbenoemde ‘kinderen van Mokum’ hebben geen hogere rechten op huizen in Amsterdam dan elke andere woningzoekende in onze stad.

Lees meer

Zweven door de lucht op muziek ...

Lees meer...  LEEUWARDEN - Stichting Blau Hynder is in 2002 opgericht om de muziektheatercultuur in (Noord)-Nederland te bevorderen. Een vaste kern van muzikanten werkt met verschillende schrijvers, acteurs en regisseurs. Blau Hynder maakt voorstellingen die muziek en theater op een organische manier combineren. De groep verwierf landelijke bekendheid met de absurdistische plattelandsthriller Hurt like Hell en de huiskamervoorstelling Cleo en Lex.

Finestra Aperta, het muziek- en circustheater van Blau Hynder wordt deze zomer op het schiereilandje Gaastereiland uitgevoerd tussen Drachten en de Wylgen.

Lees meer

Vraag naar Beste Spirituele Boek 2018

Lees meer...  De titels Steeds leuker van Jelle Hermus en Rebible van Inez van Oord zijn genomineerd om het Beste Spirituele Boek 2018 te worden! Deze publieksprijs is een initiatief van de CPNB. Tussen 11 en 30 januari kan gestemd worden op het Beste Spirituele Boek 2018, en de winnaar wordt op zondag 4 februari 2018 bekendgemaakt.

In Steeds leuker van Jelle Hermus gaat het over je leven steeds leuker maken, met steeds minder moeite. Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn.

Lees meer

‘Persprotocol gemeente Westland van de baan’

Lees meer...  Een nieuw protocol van de gemeente Westland dat filmende en fotograferende journalisten ernstige beperkingen moest opleggen is, in ieder geval voorlopig, van de baan. De serie regels, opgesteld door burgemeester Agnes van Ardenne, zou donderdagavond besproken worden door de fractievoorzitters binnen de gemeente, maar is van de vergader-agenda gehaald. De burgemeester gaat eerst een gesprek met de pers aan over het protocol.

Dat meldt Omroep West. In het protocol stond onder andere beschreven dat camera’s bij gemeenteraadsvergaderingen maar in één hoekje van de raadszaal mogen staan, en dat de burgemeester moet mogen bepalen welke journalisten wel en geen toegang krijgen tot de vergaderzaal.

Lees meer

Nachtelijk woestijnavontuur Tim en Tom Coronel

Lees meer...  SAN JUAN DE MERCONA – De Dakar Rally 2018 verloopt voor Tim en Tom Coronel nog niet geheel vlekkeloos. De eerste dag kregen de broers te maken met remproblemen en een oververhitte motor. Die koelproblemen waren op de tweede dag nog niet geheel verholpen. Bovendien stond het duo enkele malen vast in het mulle zand van de eindeloze zandduinen van Peru. Op dag 3 ging het weer mis en moesten de broers de nacht doorbrengen in de woestijn. Nachtelijke avonturen hebben ze de voorbije Dakar-edities al wel regelmatig meegemaakt dus: geen probleem. Hoewel... Tim en Tom hadden toch liever het bivak gehaald.

Na dat nachtje bivakkeren in het uitgestrekte en doodstille niets gingen de broers bij de eerste vroege zonnestralen weer op pad. De veertig kilometer richting de finish werden probleemloos afgelegd, waarna een toer van zo’n tweehonderd kilometer naar het bivak volgde.

Lees meer

Verzoek Multatuli Museum & Theo Thijssen Museum

Lees meer...  Aan het College van Burgemeester en Wethouders Amsterdam laten bestuur en vrijwilligers van Het Theo Thijssen Museum en het Multatuli Museum weten hoezeer het voortbestaan van het Pianola museum hun aan het hart gaat.

Zij zijn ontsteld door het plan om het pand aan de Westerstraat 106 waar het Pianola Museum in gevestigd is in de vrije verkoop te gooien. Het Pianola Museum is een cultuurmonument voor muziekliefhebbers. Het bevat een unieke collectie muziekinstrumenten en heeft een omvangrijke en trouwe groep bezoekers. Dit maatschappelijk gezien zeer waardevolle museum kon zich door onderlinge verbondenheid als de parel van de Jordaan tot nu toe handhaven.

Lees meer

Boek: Depressie kan iedereen overkomen

Lees meer...  Het boek Over de rand is een waargebeurd verhaal over een depressieve moeder en haar zieke zoon. Lars komt ter wereld met een waterhoofd. De oorzaak blijkt een kwaadaardige hersentumor te zijn.

De kleine Lars ondergaat onderzoeken, operaties en chemotherapie. Moeder Linda wijkt geen moment van zijn zijde. Hierdoor raakt ze in een depressie, die resulteert in een suïcidepoging. Linda en haar zoon ontsnappen ternauwernood aan de dood. In dit boek beschrijft ze de impact en gevolgen van deze periode.

Lees meer

Ein-de-lijk... Grote Street Art Expositie

Lees meer...  AMSTERDAM- GO Gallery en Stichting Amsterdam Street Art (ASA) organiseren jaarlijks een grote Street Art Expositie. Zij tonen zich zeer alert... Op zaterdag 20 januari begint de expositie 'BIGGER, BOLDER, BETTER'. Heeft Nederland zo lang zitten slapen en zal het nu eindelijk toch wakker worden? Als je iets moois zonder toegangsprijs zomaar kan bekijken is het in Nederland kennelijk voor veel belangrijk-doenerige mensen te on-duur om "kunst"genoemd te mogen worden.

De opening is van 16:00 - 19:00 uur. De expositie duurt tot 17 maart. 20 kunstenaars hebben allen 3 kunstwerken gemaakt. De afmetingen zijn: 50x50, 60x60 en 70x70 cm. Deze expositie overtreft alle vorige exposities die ASA met GO Gallery heeft geëxposeerd!

Lees meer

Nieuwe koers voor Brandpunt

Lees meer...  Brandpunt, de oudste achtergrondrubriek van Nederland, stopt. Na bijna zestig jaar verdwijnt het programma omdat een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe kijk op journalistiek, zo stelt de redactie in een persbericht. Maar het is niet het einde voor het programma maar meer naar 'een renovatie' van de programmaformule.

Brandpunt gaat verder onder de titel Brandpunt+. Zowel online als op tv wordt Brandpunt+ een nieuw platform voor constructieve verhalen. Het programma stopt niet bij het signaleren van problemen en uitdagingen; het gaat nadrukkelijk op zoek naar het perspectief en mogelijke oplossingen. Dat betekent dat men hier uit een ongemakkelijk geworden comfortzône is gestapt naar een concept beter passend bij de zelf oordelende en handelende kijker/luisteraar in onze tijd.

Lees meer

Bike MOTION Benelux 2 t/m 4 maart

Lees meer...  UTRECHT - Bike MOTION Benelux is dé grootste sportieve fietsbeurs in de Benelux. Je vindt er de nieuwste accessoires, innovatieve technieken en vaardigheden, routes, bestemmingen, kleding en natuurlijk de nieuwste sportieve fietsen. Dit jaar staat de beurs, die van 2 tot en met 4 maart wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, in het teken van Zwitserland. Waarom juist als thema dit mooie Alpenland?

Zwitserland past als themaland perfect bij sportieve fietsers, recreatieve fietsers en wandelaars. Geen massatoerisme, maar des te meer ongerept natuurschoon. Niet alleen trekt het land al ruim 100 jaar outdoorliefhebbers aan vanwege de bergen, meren, gletsjers en bossen, ook heeft het in de afgelopen decennia een fiets- en wandelinfrastructuur ontwikkeld waar weinig andere landen aan kunnen tippen.

Lees meer

Foto Galerie “The Route” op Haarlemmerdijk 117

Lees meer...  AMSTERDAM - De nieuwe Foto Galerie "The Route"presenteert indrukwekkende foto’s van internationale fotografen in haar collectie. Er zijn foto’s, die in de internationale competities werden bekroond met een prijs en in de internationale musea en tentoonstellingen geëxposeerd.

Deze zijn in beperkte oplage als kunst-afdruk verkrijgbaar. Ook zijn er veel fotos, die een verhaal van de mens en van een omringend leven tonen. Verder is er een gevarieerde collectie per thema.

Lees meer

Amazon patenteert ‘interactieve spiegel’

Lees meer...  Amazon.com heeft een Amerikaans patent gekregen op een technologie die ervoor zorgt dat spiegels de werkelijke wereld combineert met een digitale projectie. Handig, bijvoorbeeld, als spiegel bij het passen en kopen van kleding.

Blended reality noemt Amazon hetgeen de gebruiker van de spiegel te zien krijgt. Het toestel bevat camera’s die detecteren of er een mens voor de spiegel staat en in welke omgeving hij zich bevindt.

Lees meer

Meer artikelen...