• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

JOHANNA De vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog emigreert Johanna van Gogh met haar zoon, de ingenieur Vincent-Willem, naar New York. Samen wachten ze in hun lege woonkamer op hun vertrek naar de boot. In deze stille nachtelijke uren raken moeder en zoon gewikkeld in een diepgaand gesprek, dat vooral Johanna met haar verleden confronteert. 

Haar herinneringen rijgen zich aaneen. Ze denkt terug aan haar kortstondige, stormachtige huwelijk in Parijs met de kunsthandelaar Theo van Gogh, een leven voor en met de kunst en met vooruitstrevende kunstenaars: Monet, Manet, Pissarro, Gauguin... En bovenal een leven met Theo’s broer: de bezeten schilder Vincent. Hij trekt een zware wissel op haar relatie met Theo, want Theo ondersteunt zijn broer loyaal in elk opzicht omdat hij Vincents schilderkunst geniaal vindt, al wordt zijn opvatting nauwelijks gedeeld. Nadat de broers kort na elkaar zijn gestorven – de een door een kogel, de ander in een psychiatrische inrichting – staat Johanna er in 1891 alleen voor met haar baby.
Ze houdt haar hoofd boven water door een pension in Bussum te leiden, in een tijd dat een vrouw niet eens een eigen bankrekening mag hebben. De feministe Aletta Jacobs komt met haar medestrijdsters regelmatig bij haar over de vloer.
En al die tijd zijn de zonnebloemen, cipressen, korenvelden, zelfportretten van Vincent van Gogh in haar bezit. Ze besluit om het levenswerk van haar grote liefde Theo over te nemen: ze besluit om Vincent van Gogh beroemd te maken. Met grote in­zet vecht ze voor erkenning van zijn werk. Het is een eerbetoon aan de kunst, maar diep in haar hart vooral aan haar man wiens missie ze wil voltooien.
Voor Johanna deden Riemann en Verbong jarenlang uitvoerig litera­tuur- en archiefonderzoek, onder an­dere naar de brieven en dagboeken van Johanna van Gogh. Het resultaat is een meeslepend, filmisch geschre­ven verhaal dat Johanna op basis van historische feiten de rol teruggeeft die haar toekomt.
Silke Riemann (1965) is schrijfster. Zij woont en werkt in Berlijn. Ben Verbong (1949) regisseerde vele speelfilms en kreeg grote bekend­heid met Het meisje met het rode haar en De schorpioen. Zijn werk werd met verschillende prijzen bekroond. Hij woont en werkt in München, onder andere aan een verfilming van het levensverhaal van Johanna.

Dit boek werpt een verhelderend licht op de moed en kracht van JOHANNA die door haar werk en support voor de inzet van haar man Theo en het talent van haar zwager Vincent zo veel heeft moeten doorstaan. Ook mag het een grote verdienste worden genoemd dat de auteurs van het nieuw te verschijnen boek bij Uitgeverij Balans ons verrassen met dit verhaal waarvoor heel veel bronnen moeten zijn geraadpleegd. Een verhaal wat best wat meer bekend mag zijn bij al die mensen die al zoveel jaar genieten van de schilderijen van Theo Van Gogh. En ook diegenen die niet van zijn schilderkunst houden kunnen daardoor wellicht nog beter beseffen wat er door JOHANNA en de broers werd ingeleverd en waardoor nu zoveel mensen door zijn kunst verzameld in een prachtig museum direct of indirect hun inkomsten zien vermeerderen. Dat heeft JOHANNA vast niet kunnen vermoeden wat een geweldige gevolgen haar eenzame moed heeft gehad.

Johanna. De vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte|Silke Riemann & Ben Verbong| ISBN 978 94 600 3696 5 | Uitgeverij Balans/ E-book 978 94 600 3706 1 |23 oktober 2014