• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Internationale organisatie bescherming journalisten in oorlogsgebied nodig

Een jaar geleden verloor de 17-jarige de Turkse Molhem Barakat het leven tijdens de strijd in Syrië. Zijn dood zorgde voor veel ophef, omdat hij werkte als fotograaf voor Reuters. Het werd nooit duidelijk of hij daarvoor gecontracteerd was. Alaa Abdulfatah woont in Nederland maar komt uit Syrië en zet zich daar voor in. Ze raakte via Facebook bevriend met Molhem Barakat. Omdat ze het financieel nodig heeft verkocht Molhems moeder de camera aan Alaa Abdulfatah. Afgelopen weekend, op de sterfdag van Molhem, is Alaa Abdulfatah.naar Turkije gereisd, om de moeder van Molhem te bezoeken. ‘Ik ben heel erg geraakt door het verhaal van Molhem. Hij was te jong om te sterven en had veel dromen nog waar willen maken. Toen zijn moeder vroeg of ik de camera wilde kopen, kon ik niet anders dan naar haar toe gaan,’ vertelt ze.

‘Ik vind het belangrijk dat het verhaal van Molhem wordt verteld. Het roept bij mij veel vragen op, bijvoorbeeld over de positie van journalisten in een oorlogsgebied en de morele verantwoordelijkheid van nieuwsdiensten die koste wat het kost aan beeld moeten komen. Ik heb de camera opgehaald, omdat ik niet wil dat die in handen komt van iemand die niet weet wat de waarde ervan is.’
Volgens Abdulfatah was werken bij Reuters voor Molhem een kans in een wereld van oorlog. ‘Hij had grote dromen om een goede fotograaf te worden. Hij was als 17-jarige roemlustig en zag geen gevaar.’ Abdulfatah sprak met de moeder van Molhem ook over de dood van haar zoon en de gevolgen daarvan. ‘Ze vertelde me dat Reuters Molhem nooit een veiligheidstraining heeft gegeven,dat hij alleen een steekvrij vest heeft gekregen en dat hij geen fotografiecursus heeft gehad,’ aldus Abdulfatah.
Ook zou Reuters in geen enkele vorm aan nazorg hebben gedaan, terwijl Molhem op dat moment kostwinner was in huize Barakat. Aan zo'n verhaal zitten doorgaans meer kanten. Er blijven ook hier toch de nodige vraagtekens over al gaat het om een zeer ernstige situatie met dodelijke afloop. Het standpunt van Abdulfatah hierin is echter niet verbazingwekkend. 

Mochten de nieuwsdiensten geen verantwoordelijkheid voor hun vertegenwoordigers ter plaatse willen nemen, dan denkt Abdulfatah aan een internationale organisatie. ‘Zo’n organisatie kan zich inzetten voor de bescherming van lokale journalisten in oorlogsgebieden.’
Op de foto op de camera zijn Alaa Abdulfatah en Mohem Baraka’s moeder te zien.

REACTIE PERSBUREAU REUTERS:

Persbureau Reuters ontkent dat het de familie van de doodgeschoten fotograaf Molhem Barakat aan haar lot overlaat. Na enkele pogingen een reactie van het persbureau te krijgen, laat een woordvoerder in een schriftelijke verklaring weten dat Reuters zich blijvend inzet om financiële steun te verlenen.
Niet duidelijk is of daarmee wordt bedoeld of er geld is uitgekeerd om de familie te ondersteunen. De zegsman doet er verder het zwijgen toe. “We geloven dat de besprekingen vertrouwelijk zijn. Het is iets tussen de familie en Reuters.”