• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Gevangen jongen wacht jaren op begrip en vriendelijkheid

Eens in de zoveel tijd lees je een boek dat zó indrukwekkend is dat je het in één ruk wilt uitlezen. Ghost Boy van de Zuid-Afrikaanse Martin Pistorius is zo’n boek. Het beschrijft het ongelofelijke verhaal van een jongen die op zijn twaalfde gevangen raakt in zijn eigen lichaam door het zogenaamde locked-in syndroom. Het zal twaalf jaar duren voordat zijn toestand verandert. In die tijd is hij totaal verlamd, maar geestelijk is hij helemaal in orde, en hij hoort en ziet alles. In Ghost Boy beschrijft Martin Pistorius hoe hij deze periode heeft ervaren, en hoe hij uiteindelijk ontwaakt door de kracht van liefde van de mensen om hem heen.

Het verhaal van Martin Pistorius begint met een onverklaarbare griep. Hij krijgt keelpijn, stopt met eten, kan alleen nog maar slapen en mijdt contact met anderen. Binnen anderhalf jaar zit hij volkomen hulpeloos in een rolstoel en is niet meer in staat om te communiceren. Artsen vertellen zijn ouders dat hij het cognitieve niveau van een pasgeborene heeft en binnen twee jaar zal overlijden. Zijn ouders doen er alles aan om hem zo goed mogelijk te verzorgen, maar de combinatie van de zorg voor Martin met hun baan en twee andere kinderen wordt onhoudbaar. Martin wordt in een instelling voor ernstig gehandicapte kinderen geplaatst.
Op hartverscheurende wijze beschrijft Pistorius hoe graag hij zijn ouders en broer en zus wil laten weten dat hij ze hoort, dat hij van ze houdt, hoe fijn hij het vindt dat ze hem iedere avond ophalen. Hoe hulpverleners op neerbuigende toon over hem praten. Hoe hij zich wil verzetten tegen de soms hardhandige manier van verzorgen. Maar het lukt hem niet. Pas na een aantal jaren komt een therapeute in zijn leven die hem liefdevol verzorgt en die ziet dat Martin reageert op prikkels. Dankzij haar volhardendheid, hoop en liefde ontsnapt Martin Pistorius uiteindelijk uit zijn lichamelijke gevangenis.
Martin Pistorius (1975) zit in een rolstoel en communiceert met een speciale computer waarmee hij antwoorden geeft door ze in te typen en een stem ze vervolgens uitspreekt. Hij is getrouwd, woont in Engeland en is webdesigner. Zijn vrouw Joanna zal Martin vergezellen naar Nederland, eind mei of begin juni: de precieze datum wordt nog bepaald.
Het is iedereen die dit boek leest duidelijk wat de nu weer dolgelukkige Martin Pistorius ons na zijn vreselijke lange jaren van eenzaamheid wil laten zien: behandel ieder individu respectvol en onderschat NOOIT de kracht van de geest. Ook al denken anderen die deskundig heten te zijn daar heel anders over.
Ghost Boy door Martin Pistorius
Uitgeverij Kosmos
Paperback, 256 pagina’s inclusief fotokatern
ISBN 9789021559896
Verschijnt eind mei 2015