• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

VVD, SP en D66: 'Sluit ramen en ogen niet'

Sluit ramen en ogen niet: daar help je sekswerkers niet mee.' Ramen sluiten is je ogen sluiten voor misstanden in de prostitutiebranche. Dat concludeert professor Dina Siegel, van de Universiteit van Utrecht, over het sluiten van zo’n 40 prostitutieboten op het Zandpad in Utrecht, na aanwijzingen van mensenhandel. Uit het onderzoek van Siegel blijkt nu dat – ondanks dat de gemeente in haar recht stond - bij 90% van de honderden sekswerkers geen misstand heeft plaatsgevonden. Toch hebben zij hun werkplek verloren.
Hoe goed de bedoelingen ook zijn, het sluiten van ramen helpt de sekswerkers niet, noch voorkomt het misstanden. Sekswerkers verliezen hun werkplek, verdwijnen uit het zicht van politie en hulpverleners en belanden in de illegaliteit. Dat ramen sluiten niet helpt zeggen ook Amsterdamse sekswerkers en agenten ons al jaren.

Dat er misstanden in de prostitutiebranche plaatsvinden is evident. Mensenhandel en andere misstanden moeten keihard worden aangepakt. Maar de dames van het Zandpad raakten binnen enkele weken hun werkplek kwijt, waar ze naar eigen zeggen juíst veilig en zelfstandig konden werken. Hulpverleners en politie zaten dichtbij en de samenwerking was goed. Nu zijn de sekswerkers werkloos, kampen ze met financiële en gezondheidsproblemen, of zijn ze in achterkamers en op straat gaan werken.

Dit terwijl het beleid er juist op was gericht de vrouwen te beschermen tegen onveilige situaties. In Utrecht is nu geen raamprostitutie. In Amsterdam wel, hoewel ook hier het aantal ramen afneemt. Jaren geleden, in 2007, is hier Project 1012 gestart. Dit project had tot doel mensenhandel aan te pakken, en de leefbaarheid in de buurt te verbeteren. Een metamorfose van het gebied met de geplande sluiting van uiteindelijk 209 ramen en 43 coffeeshops tot gevolg.
126 ramen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor (tijdelijke) ateliers en winkels. Vele coffeeshops zijn gesloten. Maar Project 1012, inmiddels acht jaar later, is nog niet klaar. Het doel is bijgeschaafd.

Dat de leefbaarheid in de buurt moet verbeteren staat nog altijd overeind. Mensenhandel aanpakken met een metamorfose van de buurt niet. Het sluiten van ramen helpt namelijk niet om misstanden in de prostitutie te voorkomen. Je kan sekswerk beter onder het toeziend oog van politie en hulpinstanties laten plaatsvinden.

Om misstanden en mensenhandel écht aan te pakken zijn aangiftes nodig. En voor het doen van aangifte – door een sekswerker of een klant – is vertrouwen nodig. Vertrouwen win je door samen met sekswerkers te kijken hoe de toekomst van raamprostitutie in Amsterdam er uit ziet, niet door nog meer ramen te sluiten.
Op de planning staat dat nog 83 ramen worden gesloten. Zo’n 300 tot 500 sekswerkers verliezen dan hun werkplek. Zolang we met het opkopen van ramen geen sekswerkers helpen, maar wel tientallen miljoenen uitgeven, is deze aanpak wat ons betreft niet meer te verantwoorden. De leefbaarheid van de buurt kan op andere manieren worden verbeterd. Buurtbewoners, ondernemers, investeerders, corporaties en sekswerkers weten samen hoe dit wel kan.
We weten hoeveel energie, liefde en geld er in dit gebied wordt gestoken, door de gemeente, door Amsterdammers en door haar partners. Zichtbaar en onzichtbaar, gericht op bakstenen en op het bestrijden van ondergrondse criminaliteit. Dat is ook nodig. Het terugdringen van de veelheid aan souvenirwinkels, massagesalons en headshops en het uitbreiden van het aantal woningen helpt de buurt beter leefbaar en beheersbaar te maken.
Er zijn zeker malafide uitbuiters en misstanden zijn meer dan spookverhalen. Maar D66, VVD en SP willen maatwerk. Vooral alleen ramen sluiten als er achter die ramen misstanden plaatsvinden. Laat sekswerkers werken binnen het bereik van politie en hulpverleners. Ramen kunnen juist helpen meer misstanden te voorkomen.
In hoeverre de reeds aangenomen bestemmingsplannen in het Wallengebied nog kunnen worden aangepast wordt nu nog onderzocht. Maar volgens D66, VVD en SP kan beter ingezet worden op het aanpakken van misstanden in de prostitutie en overlast in de buurt, dan op het rücksichtlos sluiten van nog meer ramen.
Aldus luidt de prijzenswaardig oprechte visie van Ariëlla Verheul (namens D66), Marja Ruigrok (woordvoerder VVD) en Peter Kwint (vertolker van de mening van de SP).