• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Boek: FOUT! Was gematigde’ NSB indertijd juist antisemitisch?

Het boek Fout! presenteert een schokkende bloemlezing uit ‘foute’ oorlogskranten uit de Tweede Wereldoorlog. Op 19 april verschijnt met Fout! een bloemlezing van artikelen uit Nederlandse nazi-kranten die zijn verschenen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het boek is samengesteld door historicus Bas Kromhout in opdracht van Historisch Nieuwsblad en de Koninklijke Bibliotheek. De opgenomen artikelen bewijzen dat Nederlandse nationaal-socialisten geen halfzachte burgermannetjes waren, die alleen de Duitse bezetters na-aapten.

Uit de teksten spreekt zelfs haat tegen de politieke elite, tegen linkse tegenstanders en bovenal tegen joden. Het is voor het eerst dat nationaal-socialistische krantenstukken op deze manier toegankelijk zijn gemaakt voor een breed publiek.

De originelen zijn afkomstig uit de digitale krantenbank Delpher.nl. Alle artikelen hebben speciaal voor het boek Fout! een eigentijdse vormgeving en spelling gekregen. Vijf prominente historici geven in het boek commentaar op de artikelen: Ad van Liempt, Jolande Withuis, Chris van der Heijden, Evelien Gans en Bart van der Boom.

Enkele uitspraken over deze kwestie? Jolande Withuis: 'De bronnen maken duidelijk dat de NSB onverhuld antisemitisch was.’ Ad van Liempt verklaart: ‘Zo ongelofelijk geraffineerd en vol haat, daar krijg ik rillingen van op mijn rug.’ En Chris van der Heijden constateert: ‘Dezelfde soort haat, woede en intolerantie zie ik steeds vaker om me heen.’

Hun conclusies over de situatie toen zijn betreurenswaardig alhoewel er ook foute mensen waren die werkelijk na de oorlog pas begrepen dat ze zich hadden vergist. En als er nu weer een grote kloof tussen groepen mensen ontstaat zijn de waarnemingen van de auteur in Fout! alarmerend.

Dan vormen zij een ernstige waarschuwing want de vergelijking met de tijd-van-toen en die-van-nu ligt voor de hand. Iedereen weet dat angst voor andersdenkenden bepaalde mensen kan meeslepen en op den duur in agressie laten ontbranden. Alleen het vrije woord en pogingen tot het begrijpen van elkaar kunnen dit voorkomen. Dat kan alleen als wij elkaar de ruimte geven om anders te denken of te zijn.

Auteur Bas Kromhout reikt het eerste exemplaar van Fout! op dinsdagmiddag 19 april 2016 uit aan historicus en tv-maker Ad van Liempt (Andere Tijden, De Oorlog). De bijeenkomst vindt plaats van 14.30 tot 17.00 uur in de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem Alexanderhof 5 in Den Haag.

Aansluitend is er een debat met Bart van der Boom en Jaap Cohen, onderzoeker aan het NIOD, instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies.
Boek: Fout! Wat Hollandse nazi-kranten schreven over Nederland, Joden en het verzet
Auteur: Bas Kromhout
Uitgever: Veen Media
ISBN: 9789085715146