• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Koning Willem-Alexander opent kunsttentoonstelling in Park Sonsbeek

  ARNHEM - Koning Willem-Alexander opende vandaag op Park Sonsbeek in Arnhem de internationale hedendaagse kunsttentoonstelling Sonsbeek International​ ’16: transAction. Curator van de expositie is het Indonesische collectief ruangrupa, dat kunst en maatschappelijke thema’s vanuit een ruimtelijke en persoonlijke invalshoek benadert.

De tentoonstelling gaat over de dynamiek van de stad. Ruangrupa zet met het thema transACTION de uitwisseling tussen mensen onderling en hun omgeving centraal. De kunstenaars laten met kleurrijke installaties de uitwisseling tussen kunstenaars, de stad, bewoners en publiek zien.

Ruangrupa werd in 2000 in Jakarta opgericht door een groep kunstenaars die zich bezighoudt met het vraagstuk van het gemeenschappelijk recht op de stad. De Koning opende de elfde editie van Sonsbeek. De eerdere edities zijn geopend door Koningin Juliana en Koningin Beatrix.

Sommigen beweren dat de naam 'Sonsbeek' een verbastering is van 'Sint-Jansbeek'. Het is waarschijnlijker dat het park is genoemd naar de uit Duitsland afkomstige Anna van Sonsbeeck, die in het begin van de 17e eeuw een huis en een molen aan de beek bezat. Deze beek was vroeger vooral van economisch belang. Waar nu het park zich uitstrekt, woonden toen molenaars en boeren in een grotendeels nog onontgonnen gebied.

In de bossen werd gejaagd en op de heide graasden de schapen. De vele bomen die er nu staan, zijn voor het overgrote deel later aangeplant. De molenaars hadden stuwvijvers aangelegd, als waterreservoir voor de molens. Begin 19e eeuw werden deze in opdracht van baron van Heeckeren uitgegraven tot siervijvers. Overal waar nu een waterval is, heeft ooit een watermolen gestaan.

Baron Van Heeckeren had het uitgebreide landgoed Sonsbeek overgenomen van baron De Smeth, die een begin had gemaakt met de herinrichting van zijn buiten in romantische stijl. Van Heeckeren nam de bekende landschapsarchitect Zocher in dienst om zijn landgoed op grote schaal in de Engelse landschapsstijl te hervormen met kronkelende paden, coulissenachtige bosschages, schitterende waterpartijen en pittoreske bruggetjes.

Uit zijn tijd stammen de Belvédère, de Grote Waterval en de Hertenkamp. De familie Van Heeckeren resideerde in het hooggelegen Stadsvilla Sonsbeek, ook wel Huize Sonsbeek of de Witte Villa genoemd. In 1899 kocht de gemeente Arnhem landgoed Sonsbeek aan voor 1,1 miljoen gulden, de helft van de totale gemeentebegroting van dat jaar! De grote instigator van deze aankoop was Ir. Tellegen, directeur van Gemeentewerken. Het private landgoed werd een openbaar park.

Sindsdien genieten zowel de inwoners van Arnhem als de vele bezoekers van elders van het zorgvuldig gearrangeerde groen, de stilte, de ruimte, het uitzicht, de kunst. Er wordt gesport, geluierd, gepicknickt, geschaatst, geflirt en geslenterd. Ook hertjes kijken en eendjes voeren hoort er nog steeds bij.

Liefhebbers van openluchtconcerten, kunstmanifestaties en theaterfestivals komen vooral ’s zomers aan hun trekken. En als er 's winters sneeuw ligt is er niets leuker dan sleetje rijden op de hellingen rond de Stadsvilla. Zo geniet iedereen op zijn eigen wijze van dit unieke park, dat in 1963 als eerste Nederlandse park de status kreeg van Rijksmonument.

FOTO: RVD