• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Winkelstraten in steden de laatste jaren veel minder druk

  Internationale retailketens zijn dol op onze leegstaande winkelpanden om bepaalde steden op A-locaties. Begrijpelijk want door de leegstand is er wel te onderhandelen over de huurprijzen. Zo kwamen er vorig jaar alleen al 18 internationale ketens naar Amsterdam.

Volgens een rapport van het ABN Amro Economisch Bureau worden er echter in bijna alle steden in ons land de drukste winkelstraten steeds minder druk. Van 2004 af is het aantal bezoekers aan deze winkelstraten gemiddeld met maar liefst 20 procent gedaald.

Maar steden als Amsterdam, Eindhoven en Leeuwarden blijken echter wel meer passanten in de winkelstraten aan te trekken. Vermoedelijk komt dat doordat veel mensen een shopdag on die steden als heel recreatief ervaren.

De grotere leegstand van winkelpanden in veel andere steden zijn mede een gevolg van de crisis en de door de detaillist niet meer te betalen hoge lasten en huren. Ook hebben de fysieke of stenen winkels soms veel last van onderlinge concurrentie en webwinkels. Daarnaast worden ze ongelooflijk zwaar belast met extra uitgaven over allerlei zaken waar je als buitenstaander niets van vermoedt.

De bank ABN Amro bepleit in het rapport daarom dat vastgoedeigenaren, retailondernemers en gemeentes per regio beter gaan samenwerken in plaats van af te wachten. om meer regionale initiatieven te realiseren.

Bijvoorbeeld door verrassende combinaties met horeca, het organiseren van evenementen en beter aan de winkelsituatie aangepast parkeerbeleid. Leegstaande panden zouden vaker kunnen worden omgebouwd tot woningen wat de buurt zou verlevendigen.

En het is geen prettige mededeling van de bank voor sommige wel goed draaiende winkels in verder stil liggende winkelcentra. Maar provincies en gemeentes zouden vaker onder ogen moeten zien dat het veel beter zou zijn bepaalde winkelcentra te sluiten. Dan zou het in een regio als geheel tot een evenwichtigere bewinkeling komen waar men wel op een bloeiende klantenkring zal kunnen rekenen.

Insiders weten meer dan buitenstaanders. Maar een leegstaand gebouwencomplex kost altijd geld. Veel geld. Aan wie dan ook. Als simpele buitenstaander denk je dan dat het geen makkelijke beslissing zal zijn maar wellicht is er voor zo'n niet-functioneel centrum een andere bestemming denkbaar waarbij verlies wel in winst kan worden omgezet. Maar misschien zijn er weer allerlei regelingen die dat tegenwerken.

ILLUSTRATIE: IVOR RAY