Kookboek bij dementie
"Bescherm je brein!"is het motto van het Kookboek bij dementie, een uitgave van Kosmos Uitgevers. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 260.000 mensen met dementie. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren sterk toenemen.
Niet zo'n fijne verwachting maar onderzoek laat zien dat gezonde voeding kan helpen om het risico op dementie te verkleinen. Kookboek bij dementie bevat talloze tips, adviezen en 100 heerlijke recepten gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek over voedselproducten en voedingsstoffen.
Een heel nuttig boek voor iedereen die gezond oud wil worden en voor iedereen die al met dementie geconfronteerd is. Slim omgaan met voeding heeft namelijk ook bij eenmaal geconstateerde dementie positieve invloed. Er staan adviezen in over dieetpatronen die voor gezonde hersenen zorgen en hoe je deze kennis in je levensstijl kunt integreren.
Alles gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek. Een mooie en welverzorgde uitgave met een voorwoord van Ruud Dirkse, auteur van de populaire dementieboeken Had ik het maar geweten, (O)pnieuw geleerd, oud gedaan en Handig bij dementie.
Alleen zijn de wetenschappelijk verantwoord gekozen ingrediënten voor maaltijden te uitgebreid samengesteld voor mensen die vaak door mantelzorg belast toch al weinig tijd hebben om te koken. Ook is lang niet iedereen een topkok.
Zou het wellicht handig kunnen zijn een makkelijk te hanteren bijlage toe te voegen voor mensen die hun best doen om zo goed mogelijk via dit patroon te koken maar snel boodschappen moeten doen en in korte tijd iets op tafel moeten kunnen zetten? Het Kookboek bij dementie bevat overigens wel veel heldere achtergrond informatie.
Kookboek bij dementie verschijnt 6 september.
Auteurs: Margaret Rayman, Vanessa Ridland, Katie Sharpe en Patsy Westcott. Met voorwoord van Ruud Dirkse