• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Van der Klein haast zich naar Open Monumentendag

  Mijn wandelsneakers staan paraat. Dit weekend - morgen dus- stort ik mij in bliksemvaart op onze fantastisch-mooie hoofdstedelijke monumenten."
Zeg Van der Klein kalmeer want dat wordt een 10 km race. Amsterdam is groot.

"Vast nog veel meer dan 10 km met al die hoge trappen erbij die zo kenmerkend zijn voor de architectuur van De Amsterdamse School. Daar tegenover staat dat ik mij tenminste niet hoef te excuseren omdat ik niet op de sportschool verschijn." Bespaar me die toelichting... Je weet toch wat sorry-zeggen allemaal voor gevolgen heeft in komkommertijd...

"Het verkiezingsseizoen is gewoon al begonnen Baruch. En dat weet iedereen in I am Amsterdam."
Vanwaar zo stekelig?

"Half Amsterdam woont al in een monument. Alleen al de grachtengordel is officieel verklaard tot wereldmonument. Net als de pyramides en de Taj Mahal." Is dat zo? Je overvalt me weer eens. Jij begon onze redactie al een hele tijd terug op te jutten over Open Monumentendag ...


"Mag het even? Het is geweldig. Precies dit weekend bestaat de bouwstijl van de Amsterdamse School precies een eeuw. In 1916 is namelijk het Scheepvaarthuis -bij het Centraal Station- verrezen wat door de gemeente Amsterdam tot een compleet wonder werd genomineerd." 

O ja... Daar schuin tegenover het Centraal Station. Een heel majestueus donker gebouw met allemaal van die vooruitstekende puntgeveltjes.

"De geschiedenis van dat gebouw is verbonden met zee en de handel. Er zit nu een luxueus hotel in: Hotel Amrâth. De ingang, het trappenhuis en de lift daar zijn wonderschoon."                                                                                                                                                                                                   

Nou zeg... daar hoef je toch niet naar toe te flitsen op je speciale sneakers? Het staat er gewoon en je kunt dat altijd daar zien.


"Vorig jaar zei Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven al 'dat je het pas gaat zien als je het wéét over monumenten.' Ik wil zelf gewoon alles zien om zowel de verschillen als overeenkomsten te zien tussen de bouwstijl van de architecten van De Amsterdamse School en van Berlage. Hun opvattingen gaan veel verder dan verschil in gevels en buitenkant. Zij hebben ieder op hun eigen manier ook het interieur en zelfs de meubels ontworpen. Die meubels worden trouwens momenteel in het Stedelijk Museum geëxposeerd."
Tjee... Ik vrees een fikse cultuur-achterstand op te lopen vergeleken met jouw fascinatie voor architectuur en die ontdekkingsreizen die jij steeds onderneemt.

"Daar hoef je anders helemaal je huis niet voor uit. En ik ook niet." Je wilt toch zeker niet beweren dat ik in het Berlage Museum woon of in de Jeruzalem Kerk?
"Wij wonen allebei al in een Amsterdamse Schoolwoning." Echt?

"In de jaren '30 werd de architectuur van Amsterdam al gedeeltelijk gebaseerd op het concept Amsterdamse School. Maar dan wel afgevlakt vanwege de kosten en daardoor ging de stijl toch weer op die van Berlage lijken."

Je ziet in Amsterdam wel veel huizen in een uitbundige bouwstijl met van die daktorentjes en halfronde balcons en geveldecoraties. Dat klopt maar je hebt daarnaast ook veel strakke en degelijke gebouwen die een soort van macht uitstralen. "

Bedoel je nu de macht van de buurtbewoners of van de woningbouwverenigingen?"

Alsjeblieft zeg... Dat zal ongeveer wel hetzelfde zijn. Nee. Ga het me niet uitleggen. Stop. Neem liever nog een biertje. Vind je dat niet dat erg goed passen bij deze mooie zomerdag?

FOTO: REDACTIE