• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Prachtige Fotoexpo Amsterdam rond 1900

  AMSTERDAM - In het Stadsarchief Amsterdam is nu een heel bijzondere expositie te zien: Amsterdam 1900 - Foto’s van Olie, Breitner, Eilers en tijdgenoten. Rond 1900 werd Amsterdam een dynamische stad. In dezelfde tijd ontwikkelde de fotografie zich tot een modern medium.

In Amsterdam 1900 komen de ontwikkelingen samen. In de binnenstad verrezen beeldbepalende gebouwen als het Centraal Station en de Beurs van Berlage. Tegelijk verkrotte de oude stad en was er veel armoede. Voor het eerst was het mogelijk alles op foto vast te leggen.

De komst van draagbare camera’s met kant-en-klare negatieven die ook nog eens lichtgevoeliger waren ontketende een ware revolutie. De expositie markeert een kantelmoment in de geschiedenis van de fotografie. Van George Hendrik Breitner en Bernard Eilers zijn afdrukken ontdekt in particuliere collecties, die nooit eerder tentoongesteld of gepubliceerd zijn.

Bovendien bracht onderzoek aan het licht dat Breitner nauw samenwerkte met andere amateurfotografen. Beelden die tot dusver aan de schilder werden toegeschreven, blijken door amateurs uit zijn omgeving te zijn gemaakt. De tentoonstelling bevat prachtige vintage prints, los en in albums, die de grote variatie tonen in techniek, stijl en formaat van de fotografie rond 1900.

Fotograferen in kleur was in de negentiende eeuw een onbereikbaar ideaal. De broers Lumière brachten daar in 1907 verandering in. Ze lanceerden de autochrome, een kleurenfoto op glas. Het Stadsarchief bezit een bijzondere collectie autochromes. Ze zijn erg kwetsbaar en worden zelden tentoongesteld. In Amsterdam 1900 krijgt de bezoeker de unieke kans om drie van deze vroegste kleurenfoto’s in het echt te zien.

In de gratis audiotour reageren elf fotografen – onder wie Sacha de Boer, Hans Aarsman en Ilvy Njiokiktjien – op foto’s uit Amsterdam 1900. Charlotte Dumas over een paardenportret van Breitner: ‘Dat oog kijkt naar Breitner en in de eeuwigheid naar ons. Dat is de magie van fotografie.’

Amsterdam 1900 biedt drie keer een zeldzame gelegenheid aan de liefhebbers van het vak fotografie om een stukje geschiedenis te kunnen bekijken. Speciaal voor de originele autochromes die zeer kwetsbaar zijn gedurende de  volgende dagen:
18 t/m 23 oktober 2016;
3-8 januari 2017;
24 t/m 29 januari 2017
Amsterdam 1900 als expo is dus reeds geopend en duurt tot 5 februari 2017
Vijzelstraat 32, 1017 HL Amsterdam

Meer info: amsterdam.nl

FOTO: JACOB OLIE
Gemaakt in april 1902 uit de Collectie Stadsarchief Amsterdam met als onderwerp: Tweede Weteringplantsoen
Voor meer info: amsterdam.nl