• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Universiteit van Utrecht belicht religie

  UTRECHT - Wie de wereld wil begrijpen, moet ook iets van religie begrijpen. In drie lezingen wordt bij de Universiteit van Utrecht het wat, hoe en waarom van religie onderzocht in de wereld van nu.

82% van de Nederlanders komt nooit of bijna nooit in een kerk en slechts 14% gelooft in een persoonlijke god [bron]. Toch trekt The Passion miljoenen kijkers en schermen politici met de joods-christelijke traditie in het publieke debat over de islam.

Hebben we onze religieuze wortels eigenlijk wel doorgesneden? Het lijkt er niet op. We gaan niet massaal meer naar de kerk, maar zoeken wel op andere manieren naar hoe om te gaan met het bestaan, het leven en de dood. We versieren wel onze vensterbanken met boeddhabeeldjes, gaan massaal aan de mindfulness en organiseren kerkdiensten voor ongelovigen.

Wereldwijd is religie trouwens ook springlevend: meer dan tachtig procent van de bevolking is religieus en dit percentage groeit. Waarom lijken mensen het geloof in iets hogers niet te kunnen missen. Iedereen heeft daar een ander antwoord op. En er zijn heftige onoplosbare discussies over want de meningen verschillen zeer.

Persoonlijk denk ik dat bepaalde mensen zichzelf erg overschatten en dronken zijn van de technologische ontdekkingen van de laatste jaren. Zij negeren dat er een geestelijke wereld bestaat. Dat begon al een generatie terug toen een aantal zogeheten super-intellectuelen wegliep met het idee, dat ons leven maakbaar is. Er zijn in alle tijden van die mensen geweest die menen dat alles en iedereen moet accepteren dat zij boven elke (vooral geestelijke) wet verheven zijn.

Zii wanen zichzelf zo'n beetje goden en dulden daarbij geen concurrentie. Zij roepen in de naam van allerlei soms goed verkochte illusies gevaarlijke negatieve krachten op om macht en rijkdom te krijgen want alleen materie telt. Een ijskoude visie met jammerlijke consequenties.

Hoe-dan-ook kunnen we in ons leven niet volstaan met het bestuderen van een heilig boek. Dat is niet genoeg om zoveel anderen te begrijpen die door een geloof gegrepen zijn en daarom op een bepaalde manier wensen te leven. Met zo'n geloof kun je het overigens wel of niet eens zijn. In onze cultuur is dat ieders goede recht. De keuze van een geloof of on-geloof staat iedereen vrij.

Sommigen zien het geloof zelfs als een loze conditie. Maar nagenoeg iedereen kent heus wel een innerlijke stem die zich slecht laat negeren. Soms word je uiteindelijk zelfs daardoor gedwongen een bepaalde keuze te maken die zich niet laat verenigen met de opvattingen van de groep waartoe je behoort.

De lezingen van de Utrechtse Universiteit proberen om op diverse aspecten van religie in te gaan:
2 nov - Wat geloven we? Dr. Ernst van den Hemel (Religiewetenschap, UU)
9 nov - Hoe geloven we? Prof. dr. Birgit Meyer (Religiewetenschap, UU)
16 nov - Waarom geloven we? Dr. Elpine de Boer (Psychologie van religie, UL)
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht, van 20.00 tot 21.30 uur