Cisca Rensen Oprichter Zeepziederij aan het IJ
AMSTERDAM - Bij Zeepziederij aan het IJ worden sinds 2014 de mooiste ambachtelijke zepen en ook verzorgingsproducten vervaardigd. Ieder stuk zeep wordt er door Cisca Rensen met de hand gemaakt.
De basis van de plantaardige zepen zijn hoogwaardige grondstoffen waarbij kwaliteit voorop staat. De zepen maken je dus niet alleen maar schoon maar geven ook net dat beetje extra voor je huid en zorgen voor een ware bad- of douchesensatie.
Toen Cisca zich in 2011 ging verdiepen in de ambacht van het zeepzieden, leerde ze over de heilzame verwerking van natuurlijke oliën: ‘In Engeland en de Verenigde Staten zijn ambachtelijke zepen al een tijd erg populair. Veel mensen maken daar op kleine schaal natuurlijke en ambachtelijke zepen. Het was dus tijd dat Nederland hier ook kennis mee zou maken!’
’Tegenwoordig zitten er vaak agressieve synthetische schoonmakers in zeep en andere verzorgingsproducten die de huid kunnen uitdrogen’, aldus Cisca. ’Dit is zonde, want met de juiste ingrediënten kan ambachtelijke zeep echt wonderen doen voor je huid. Onze zepen hebben een hoog glycerine-gehalte en door het samenspel van plantaardige oliën wordt na het wassen weer vocht opgenomen door de huid.’
Zeepziederij aan het IJ verkoopt op dit moment twee soorten zeep, waarvan één volledig uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Deze zepen worden geparfumeerd met essentiële oliën die de zeep heerlijk doen ruiken. De tweede soort zeep is geparfumeerd met veilige synthetische parfumolie, waarbij het bedrijf ook gebruikmaakt van allergeenvrije parfumolie. Hierdoor kunnen mensen met een allergie voor bepaalde parfumstoffen toch een lekker ruikend stukje zeep gebruiken!
Cisca: ‘Om de kwaliteit van onze producten te kunnen garanderen, laten wij alle ingrediënten testen door een onafhankelijk instituut.’
Zeepziederij aan het IJ maakt de plantaardige zeep helemaal zelf, door het mengen van verschillende oliën, zoals olijf-, kokos-, castor-, jojoba- en rozenbottelolie. Hier voegt men er natriumhydroxide aan toe – dit zorgt ervoor dat de oliën langzaam verzepen.
De waarde van dit ingrediënt daalt naarmate het product rijpt. Wanneer de zeep zes weken heeft gerijpt is dit ingrediënt nagenoeg ‘verdampt’ en ook de pH-waarde een stuk gedaald. Ambachtelijke zeep heeft een pH-waarde tussen de 8 en de 9. Voordat het mengsel in de mallen wordt gegoten worden de natuurlijke kleurstoffen toegevoegd en de kenmerkende patronen in de zeep aangebracht. Daarna wordt de zeep afgewerkt met onder andere rozenblaadjes of zeezout’
De zepen van Zeepziederij aan het IJ zijn dan ook zeer divers. ‘Je kunt ze zelf op maat bestellen – in de vorm van een taart, logo of met jouw bedrijfskleuren. Zeep van Zeepziederij aan het IJ heeft sinds november 2016 het Amsterdam Made keurmerk.
Zeepziederij aan het IJ, Johan van Hasseltweg 43, Amsterdam, Nederland.