• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Gala Berlines of koetsen regelmatig gebruikt

  APELDOORN - Het Staldepartement beschikt over zes Gala Berlines. De naam komt van Berlijn, de stad waar het rijtuig in 1662 ontworpen werd. Berlines zijn gesloten rijtuigen, geschikt voor vier personen. De rijtuigen zijn zwart en ossenbloedrood gelakt en worden met twee of vier paarden bespannen. De Gala Berlines worden regelmatig gebruikt.

Zij vervoeren bijvoorbeeld de buitenlandse ambassadeurs die bij hun aantreden hun geloofsbrieven aanbieden aan de Koning op Paleis Noordeinde. De Gala Glas Berline is de oudste Koninklijke Berline en is in 1836 gebouwd door de firma Pearce&Co in Londen.

Deze koets was bestemd voor de Prins van Oranje, de latere Koning Willem II. De wanden aan de binnenkant zijn bekleed met rood laken. Op de vloer ligt een tapijt van rood velours. Ook Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven gebruikten de Gala Glas Berline bij hun huwelijk in 1967. Aangezien de zijwanden werden vervangen door glas voor uitzicht rondom wordt dit rijtuig de Gala Glas Berline genoemd.

Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven maakten jaarlijks op Prinsjesdag gebruik van de Gala Glas Berline. De Afdeling Koets- en Rijstal van het Koninklijk Staldepartement bevat ongeveer dertig paarden en ruim zeventig rijtuigen. De paarden en rijtuigen worden alleen gebruikt voor ceremoniële gebeurtenissen en vrijetijdsbesteding.

Speciale vakmensen onderhouden de gala-rijtuigen. Dat onderhoud gebeurt voornamelijk in eigen beheer. Hiervoor zijn speciaal opgeleide vakmensen zoals een zadelmaker, een rijtuigenschilder en een beheerder van de galatuigen.

De paarden zijn verdeeld in rij- en koetspaarden. In de rijstal staan ongeveer acht rijpaarden. Leden van het Koninklijk Huis en adjudanten van de Koning berijden de paarden. De meeste rijpaarden behoren tot het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland en hebben verschillende kleuren.De chef van de rijstal is de rijknechtmajoor.

Met Prinsjesdag rijdt de rijknechtmajoor voorop in de stoet. In de koetsstal staan ongeveer 24 koetspaarden, die volgens traditie allemaal zwart zijn. Er zijn twee soorten koetspaarden: Friese paarden van het Fries Paardenstamboek en Gelderse en Groninger koetspaarden van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Beide soorten wisselen elkaar om het jaar af voor de rit met de Gouden Koets op Prinsjesdag.

FOTO: P. VAN KATWIJK