• Sheila & Gideon Collections brengt Jazzy Collectie

 • Flor Amazona brengt statement sieraden

 • Kunstenares Ans Markus exposeert in Museum Jan van der Togt

 • Museum Singer Laren opent magisch boutique hotel

 • Van Abbemuseum toont achterkant van de ontwerppraktijk

 • Introdans: sfeervol en vol wervelende energie

 • Fabienne Delvigne wijdt twee creaties aan de BMW i8 Roadster

 • 'Withoos meets Withoos' In Westfries Museum

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Amerikaanse kunstenares: Nederlandse verkiezingen zijn top

b_250_200_16777215_00_images_maryhalfschilderij17350.jpg  Haar belangstelling voor politiek heeft de Amerikaanse kunstenares die al jaren in Nederland woont geërfd van haar vaderskant. "Mijn opa was zelfs ooit State Senator van de Amerikaanse State Pennsylvania, " vertelt ze vanuit haar atelier in Amsterdam. Mary Doran is schilderes en heeft als specialisatie mozaïeken maken. We treffen haar aan tijdens het schilderen van de grillige kat Tara.

Ze is echter graag bereid de penselen enige tijd terzijde te leggen om haar visie op het Nederlandse kiesstelsel te geven dat zij ademloos en tot in de finesses heeft gevolgd.

"Ik was tegelijk diep onder de indruk en ook heel aangenaam verrast," legt zij uit terwijl ze nog even losjes een penseel uitspoelt die juist onderweg was naar een half afgeschilderd kattenoog op het schilderij waar zij aan werkt.

"Ik vond het ook fantastisch om zelf mee te kunnen stemmen," benadrukt ze verheugd terwijl ze wat water spettert richting de mij van een kast af argwanend observerende Tara. "De Nederlandse verkiezingen verlopen zo dynamisch,' vervolgt ze. "Er is hier een keuze uit zoveel verschillende partijen. En er is veel overleg wat de nodige tijd kost maar het is tenslotte geven en nemen om tot een accoord te komen."

Vaak vindt men ook dat 'gepolder 'veel te stroperig en te lang duren...

"Natuurlijk kost het tijd want er zijn zoveel verschillende mensen bij betrokken... Maar als je het in Nederland er niet mee eens bent kan je gewoon zelf een nieuwe politieke partij oprichten. In Amerika verloopt het allemaal veel te statisch. Daar hebben ze twee partijen en ben je als kiezer aan de ene of de andere partij overgeleverd."

Overgeleverd?

"Het is heel simpel. Er zijn twee partijen in Amerika: democraten en republikeinen. Stel je voor dat je in de stad Amsterdam ook maar 2 partijen zou hebben. En bijvoorbeeld 51% kiest voor het CDA. En 49% voor GroenLinks. Dan zou volgens het Amerikaanse systeem alles voortaan worden beslist door het CDA als meerderheidspartij en GroenLinks verdwijnt helemaal. Het grootste getal wint namelijk. The winner takes all..."

Echt? Dus daartussen in is niets mogelijk? Geen variaties of nuances?

"Elke nuance is meteen bij voorbaat uitgeschakeld. En dat gebeurt in alle steden van Amerika bij de presidentsverkiezingen. Je ziet nu ook dat President Trump alles uit de kast haalt om zijn macht te bevestigen. Maar zijn beslissingen vertegenwoordigen lang niet de mening van iedereen."

Kritiek op het Kabinet is in ons land en andere landen ook volop aanwezig. Dat houdt een regering scherp...

"Ik constateer eenvoudig dat Nederland veel democratischer is dan Amerika. De democratie is dan ook in Europa ontstaan."

Ja. De Grieken...

"Toch hoeven we daar niet al te optimistisch op terug te kijken want die democratie was toch vaak alleen maar een mannenzaak. In 1919 begon Nederland pas met het kiesrecht voor vrouwen. En Amerika in 1920. Denk je dat toch eens in... Vrouwen hadden maar mooi niets te vertellen in die door mannen opgebouwde democratie."

Gelukkig is dat veranderd maar ook het begrip 'democratie' is dus afhankelijk van wie ernaar kijkt... Hoe het er volgens jou uitziet...

"Kun je wel zeggen... Wist je dat ze in 1893 in New Zeeland al het vrouwenkiesrecht hebben ingevoerd. Dat komt omdat het een groot land is wat dun bevolkt was. Ze wilden daarom dat er veel sterke pioniersvrouwen kwamen wonen. Toen was het vrouwen kiesrecht daar opeens snel voor elkaar!"