• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Boek: De kracht van betekenis

Gisteren verscheen het boek van Emily Esfahani Smiths De kracht van betekenis bij uitgeverij Ten Have. Ondertitel luidt: ...Onze belofte voor 2017: er is meer in het leven dan gelukkig zijn ... Dit klinkt misschien onlogisch of gek voor u en mij maar het is een waaarheid die als wij die kunnen leren ons juist gelukkiger maakt.

Je kunt het niet geloven omdat je de hele dag hoort 'hoe je moet genieten van dit en dat' en hoe je 'uitdagingen moet aangaan' en 'je passie volgen' die je trouwens eerst nog maar eens moet vinden. Eerst kijk je er vreemd van op wat de jonge psycholoog en cultuurcriticus Emily Esfahani Smith beweert.

Het gaat niet om het nastreven van geluk, maar om het toekennen van betekenis, luidt het credo van de jonge psycholoog en cultuurcriticus Emily Esfahani Smith. Haar artikel ‘There is more to life than being happy’ (The Atlantic) werd meer dan 2,5 miljoen keer gedeeld. Als je haar boek leest voel je je vooral als je niet al die mooie dingen doet of bent die je hóórt te zijn een heel stuk beter.

Soms denk ik dat het aan de maanstanden ligt of iets anders universeels als ik toch weer een donker gevoel in aantocht heb terwijl er geen bijzondere reden voor is. Maar Emily Esfahani Smith laat je toch opgeluchter ademhalen. Je moet helemaal niet aldoor zo verschrikkelijk gelukkig proberen te zijn. ook al doen zoveel anderen zich zo kunstig gelukkig voor. 

Volgens Esfahani is de westerse cultuur geobsedeerd door geluk. Daarmee jagen we het verkeerde doel na. Veel mensen worden hier wanhopig van. Naar geluk kun je namelijk niet streven, wel naar betekenis.

Hoezo?
Geluk is hoogstens – maar niet noodzakelijk – een bijproduct van een zinvol leven, zo laat onderzoek uit de positieve psychologie zien. Behalve uit de psychologie haalt Esfahani haar inspiratie ook uit de filosofie en de literatuur.

Centrale vraag in De kracht van betekenis is hoe je een zinvol leven kunt vormgeven. Naast een stevige theoretische onderbouwing geeft ze ook tal van praktische voorbeelden, vaak uit onverwachte hoek. Ze zocht bijvoorbeeld een puissant rijke ex-drugsdealer op, die na zijn gevangenisstraf andere ex-criminelen ging begeleiden bij het opkrikken van hun conditie en uiteindelijk een sportschool voor hen oprichtte.

Esfahani voelt de tijdgeest feilloos aan. Haar frisse blik op onze westerse cultuur getuigt van een heldere en open geest. Die openheid heeft ze mede te danken aan haar achtergrond. Esfahani werd in Zürich geboren uit Iraanse ouders en groeide op in Montreal, waar haar ouders thuis een Soefi-tempel runden. Daar schrijft ze zo aantrekkelijk over dat het fijn -en niet zo akelig kneuterig- is om te lezen.

De warme sfeer van verbondenheid die ze van huis uit kent, inspireerde haar in haar seculiere zoektocht naar de kracht van betekenis. Haar bi-culturele achtergrond maakt haar tot de Zadie Smith of Monica Ali van de psychologie. (Over 'uitdagingen' gesproken voor moderne psychologen!)

Boek "De kracht van betekenis"
Auteur Emily Esfahani Smith
Vertaald door Karl van Klaveren
Uitgave: Uitgeverij en Have
Ook verkrijgbaar als e-book