• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Boek: De Vuist van de vakbond door Menno Tamminga

  Het boek: "De vuist van de vakbond - Een recente geschiedenis" meldt ons dat in 2004 in oktober 300.000 mensen naar het Museumplein trekken voor de allergrootste vakbondsdemonstratie ooit. De auteur Menno Tamminga legt daarin uit dat het inwilligen van de toen gestelde eisen een Pyrrusoverwinning zal zijn. Regelingen om eerder te stoppen met werken worden getroffen maar tien jaar later en een financiële crisis verder blijken de grote ondernemingen echter de winnaars.

Hoe kan het dat de topsalarissen blijven stijgen en grote bedrijven hun winsten steeds meer oppotten, terwijl de lonen van werknemers voortdurend gematigd worden? Ondertussen moeten we allemaal doorwerken tot ons 67ste en is de macht van de vakbond verkruimeld.

Ledenaantallen stagneren, zzp’ers maken een opmars en steeds minder werknemers zien zichzelf als een klassieke arbeider, laat staan dat ze zich laten organiseren. En dat klopt helemaal. Iedereen kan dit trouwens in eigen omgeving waarnemen. Het is de hoogste tijd dat dit onderwerp zo helder aan de orde worden gesteld.

Hoe is het mogelijk dat momenteel sommige mensenin hogere posities krankzinnig grote bedragen toucheren en anderen levenslang voor een krats moeten zwoegen?
Je kunt terecht vaststellen dat er aan grotere beloningen ook grotere verantwoordelijkheden zijn gekoppeld. En dat er aan moeilijkere opdrachten veel jaren van harde studie of praktijkervaring vooraf zijn gegaan. Ook is er een verschil in capaciteiten. Of in talenten. Dat vraagt om waardering die in verhouding is. Hoewel in de wereld van de kijkbuis -die enigszins ons voorbeeld werd- bijvoorbeeld ook zeer overdreven beloningen voor enkelingen een rol spelen.

Kortom: de balans is te veel naar één kant doorgeslagen. Er is een nieuwe klasse van werkende armen omhoog gekomen. Helaas. Zij zouden zich bewuster samen moeten opstellen. Duidelijk zijn en tot betere overeenkomsten komen.

Menno Tamminga analyseert de rol van de FNV – met 1,1 miljoen leden nog altijd een van de grootste maatschappelijke organisaties – van 1997 tot heden en onderzoekt de rol van de vakbond in de eenentwintigste eeuw. Over een paar maanden kiest de FNV een nieuwe voorzitter. Kan deze het tij nog keren?

Dat is zijn vraag... Hoe zal het antwoord zijn?

Menno Tamminga (1957) is redacteur van NRC Handelsblad. Hij won belangrijke journalistieke prijzen. Onder meer met artikelen over Nederlandse bedrijven die in hoog tempo in buitenlandse handen vallen.
Uitgeverij De Bezige Bij
Boek: De vuist van de vakbond. Een recente geschiedenis werd geschreven door Menno Tamminga en is ook als e-book verkrijgbaar.
Foto: Bob Bronshoff