• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

BNR wil Groot Dictee wel uitzenden

  Het Groot Dictee der Nederlandse Taal komt niet meer op tv. BNR wil de komende editie wel organiseren en presentator Philip Freriks heeft daar wel oren naar.
27 Jaar lang presenteerde hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal op televisie, maar nu is het voorbij. Omroep NTR stopt er per direct mee. De kijkcijfers zijn te laag en het programma is over zijn hoogtepunt heen, meent de omroep.

"Het leven gaat gewoon door,"zegt presentator Philip Freriks. "Met mij gaat het prima." Maar hij ervaart het aanbod van BNR als geestelijke steun. En hij ziet er zeker wat in:"Maar dan zal er wel budget voor moeten komen. Dan wil ik het graag met de producent overleggen."

Hij gaat het dus heel serieus met de producent overleggen al is hij teleurgesteld over de makkelijke oppervlakkige manier waarop zijn programma wordt afgeschaft.
Maar... de redding blijkt dus nabij volgens radio BNR-hoofdredacteur Sjors Frölich. "De uitslag met de juiste spelling zou na afloop van het dictee op de BNR-website en/of in het Financieele Dagblad kunnen worden gepubliceerd. Fröhlich: 'Philip is van harte welkom."

Er zijn nog altijd heel wat mensen die het Groot Dictee der Nederlandse Taal heel spannend vinden maar misschien is hun aantal voor de omroep qua budget toch te klein. Er hoort vast veel organisatie bij maar misschien kan men de inhoud en bedoeling van dit taalprogramma technisch anders organiseren. Als radioprogramma zou het eventueel ook anders opgezet kunnen worden opgezet in verschillende uitzendingen met diverse mensen gedurende langere tijd.

Bij NPO radio 1 is het programma De Taalstaat van Frits Spits heel populair. Het is een ontzettend leuk programma ook voor mensen die niet zo gefascineerd zijn door taal als de presentator zelf. Hij noemde ooit taal zijn 'reddingsboei'. Dat klinkt natuurlijk als een grote en eerlijke passie. Maar de praktische werkelijkheid van alledag houdt helaas in dat onze taal doorweven wordt met straat- en andere talen. Misschien gedeeltelijk een verrijking maar toch niet altijd. Daarnaast blijft goed kunnen formuleren en spellen en begrippen correct begrenzen toch uiterste noodzaak voor het goed functioneren van onze maatschappij.

Denk maar aan recepten of aan wetten. Of aan voorschriften hoe je met apparatuur moet omgaan. Er zijn bijvoorbeeld zelfs dodelijke ongelukken gebeurd doordat men in de bouw door taalverschillen elkaar verkeerd verstond. In het huidige onderwijs staat goed spellen vaak niet zo hoog aangeschreven omdat de leraren zelf tijdens hun schooltijd het goede voorbeeld hebben gemist. De meeste leraren uit de vorige generatie hebben tijdens en na hun schooltijd zichzelf allerlei kennis moeten bijbrengen.

Er is namelijk een tijd geweest in de vorige eeuw dat 'beterwetende wijsneuzen' zo chaotisch met ons onderwijs omsprongen dat men een goede taalbeheersing totaal onbelangrijk vond.

Maar gelukkig zijn er overal en altijd mensen zowel oud als jong die er hard aan trekken om algemene sociale missers te compenseren. Zij willen wel graag iets goed met de juiste formulering kunnen uitleggen en een heldere communicatie onderhouden. Zo kun je de reactie van de radiomaker ook inschatten.

Nu maar hopen dat er een oplossing gevonden wordt zodat veel mensen er terecht weer trots op kunnen worden dat zij met plezier en overtuiging onze taal zo zuiver mogelijk spreken en schrijven.

ILLUSTRATIE: ...TAAL IS OOK HAAR REDDINGSBOEI MAAR JE MOET WEL LANG NAAR HAAR LUISTEREN...