• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Maritiem Museum: onthullende expositie

  ROTTERDAM - Een fijne stad als geen andere plaats en een heel opmerkelijk verhaal dat zorgt voor een expositie van Het Maritiem Museum. Moeten we dat nu al weten? De opening is pas op 7 oktober. Maar deze onthullende tentoonstelling How we ditched the Dutch over "De kaping van de laatste VOC-vloot, die het einde betekende van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (de welbekende VOC) is iets wat we veel te lang hebben moeten missen.

Waarom? Geschiedenisleraren zetten hun oren wijd open... Het gaat om winnaars versus verliezers... Wat wij horen over onze geschiedenis is namelijk het verhaal wat wij in de loop van de tijd wel het liefste hoorden. Als u dus naar het nieuws luistert moet die gedachte altijd in uw achterhoofd aanwezig zijn. Geschiedenis en nieuws worden sterk bepaald door de versie - ofwel het verhaal - van degene die het vertelt. En dezelfde gebeurtenissen kunnen daardoor door verschillende mensen heel anders worden beleefd. ( U kunt dit wellicht ook zien als een aanbeveling van de in ons landje soms bekritiseerde poldermethode maar in de Rotterdamse expo komt het verschil in zienswijze wel in een extreme vorm van geschiedschrijving aan het licht).

Landen en volken en ook personen (bijna iedereen) houden namelijk van overwinningen. Dat zie je ook goed bij de sport. Een verlies worden vaak verzwegen; een overwinning juist gevierd. Wat heeft onze geschiedschrijving al die jaren verzwegen?

Het Maritiem Museum opent op zaterdag 7 oktober de tentoonstelling How we ditched the Dutch: De kaping van de laatste VOC-vloot. Een onthullende expo over een kaping die het einde betekende van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), maar niet in onze geschiedenisboeken is terug te vinden. Waarom eigenlijk niet? Een tentoonstelling vanuit het perspectief van de winnaar én verliezer, waarin je ontdekt dat je wereldbeeld nooit compleet is.

Op de vroege ochtend van 14 juni 1795 kaapte een Engelse vloot, voor de kust van Sint Helena, negen VOC-schepen. Trots lieten de Engelsen deze overwinning vereeuwigen door schilder Thomas Luny (1759–1837). Bij de kaping raakte de VOC zoveel schepen en lading kwijt, dat ze het verlies niet meer te boven kwam. Toch is dit verhaal in Nederland vrijwel onbekend.

Conservator Irene Jacobs dook de archieven in en ontdekte het opmerkelijke verhaal van Casper Schopman, een Rotterdamse scheepsjongen aan boord van één van de gekaapte schepen. Zes Nederlandse en zes Engelse getuigen van de kaping vertellen ieder hun kant van het verhaal. Van kapitein tot matroos, tot een wetenschapper die toevallig ook aan boord was.

En wat was eigenlijk het lot van de Nederlandse opvarenden?
 

...DEEL VAN HET BIJZONDERE SCHILDERIJ VAN THOMAS LUNY...