• Sheila & Gideon Collections brengt Jazzy Collectie

 • Flor Amazona brengt statement sieraden

 • Kunstenares Ans Markus exposeert in Museum Jan van der Togt

 • Museum Singer Laren opent magisch boutique hotel

 • Van Abbemuseum toont achterkant van de ontwerppraktijk

 • Introdans: sfeervol en vol wervelende energie

 • Fabienne Delvigne wijdt twee creaties aan de BMW i8 Roadster

 • 'Withoos meets Withoos' In Westfries Museum

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Bont voor Dieren wint hoger beroep tegen Airforce

b_250_200_16777215_00_images_bontwasbeerhond17.jpg  Kledingmerk Airforce is op het matje geroepen door de Reclame Code Commissie over de misleidende en onjuiste labels die worden toegevoegd aan hun winterjassen met bontkragen. Het kledingmerk kan niet garanderen dat het bont dat in de kragen zit op diervriendelijke wijze is verkregen. Bovendien is de diersoort, een wasbeerhond, niet juist vermeld.

Bont voor Dieren spande de zaak aan nadat zij ontdekte dat er verschillende onjuiste beweringen werden gedaan in de labels. De Reclame Code Commissie geeft Bont voor Dieren gelijk op alle punten in het Hoger Beroep. Airforce jassen met bontkraag bevatten een kleine envelop met extra productinformatie waarop o.a. vermeld wordt dat het bont van gecontroleerde bontfokkerijen komt waar dieren NIET worden blootgesteld aan een inhumane behandeling. Bovendien zou Airforce alleen werken met bontfokkerijen die een diervriendelijke werkwijze garanderen. De label tekst benadrukt dat elk stuk bont afkomstig is van de wasbeer, en dat dit geen wild dier zou betreffen noch familie van de hond zou zijn...

Bont voor Dieren diende een klacht in en kreeg op alle punten gelijk in zowel eerste beroep als nu het hoger beroep. De Commissie is het eens met de argumentatie van Bont voor Dieren dat het bont komt uit China waar consequent misstanden worden aangetoond in bontfokkerijen en dat Airforce niet kan aantonen dat er gewerkt wordt met diervriendelijke fokkerijen.

De Reclame Code Commissie accepteert de bewijsvoering van Bont voor Dieren die onomstotelijk aantoont dat er niet zoiets bestaat als diervriendelijk bont en concludeert dat de labels onjuiste en oneerlijke reclame betreffen. Bont voor Dieren diende ook DNA bewijsmateriaal in met betrekking tot het gebruikte bont in de Airforce kragen. Deze testen bevestigen dat het gebruikte bont niet afkomstig is van wasberen (Procyon, familie van de kleine beren), maar van wasbeerhonden (Nyctereutes procyonoides, familie van de hond).

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren: “Dit is een historische dag. Tot vandaag slaagde de bontindustrie er in om vrijwel alle bontjassen en bontkragen gemaakt van wasbeerhond te voorzien van productinformatie waarin staat dat het bont gemaakt is van wasbeer, zogenaamd van diervriendelijke fokkerijen.
Pure misleiding. Zo wordt er consequent voor gezorgd dat de consument vooral geen link zal leggen met de vacht van een huisdier. Maar effectief is het merendeel van de bontkragen die je op straat ziet gemaakt van wasbeerhond, jawel familie van de hond! En diervriendelijke fokkerijen bestaan gewoonweg niet.”

Airforce wordt gesommeerd om binnen vier maanden de labels op haar jassen aan te passen. Bont voor Dieren zal andere kledingmerken ook gaan benaderen om de inhoud van hun labels, zodat de consument duidelijke en correcte informatie aantreft die een ethische keuze kunnen garanderen bij hun aankopen in Nederlandse winkels.

Dat er veel onwetendheid over labels bestaat bij de consumenten, blijkt wel uit het bezoek dat Bont voor Dieren onlangs bracht aan de markt. Het blijkt ook dat veel winkeliers en verkopers maar ook dragers van bontkragen vaak gewoon niet wéten wat ze dragen... Geef dus s.v.p. je kennis en meegevoel dóór...

Bont voor Dieren heeft in 2014 reeds een onderzoek gedaan in Nederland bij winkels in Amsterdam. Er werden verschillende items aangetroffen die geen label bevatten, ondanks dat het bontkragen van echt wasbeerhondenbont betrof. Bont voor Dieren heeft de Minister daarna op de hoogte gebracht en Nederland heeft binnen de EU gepleit voor duidelijkere teksten volgens het Zwitserse wetgevingsmodel, waarbij de diersoort, het productieproces en land van herkomst vermeld moeten worden.

Bij een steekproef in 2017 blijkt nog altijd het merendeel van de producten onjuist of niet geëtiketteerd te zijn.