• Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

De VPRO omarmt het ongeluk op vpro.nl/zwelgplek

b_250_200_16777215_00_images_eefjesuijkerbuijk18.jpg  Op 21 maart begint de lente. Maar wat als je nou Niet blij wordt van dartelende lammetjes, zon op de huid, weides met vers groen gras of lentekriebels? Voor diegene biedt VPRO Zwelgplek een poel van ellende van onder anderen Herman Brusselmans, Afke Besseling en Toren C. Zelfhulpboeken, inspirerende levenslessen en opbeurende spreuken moeten korte metten maken met neerslachtigheid. Maar wat is er mis met jezelf soms even goed rot te voelen?

Dat vroeg regisseur Eefje Suijkerbuijk zich af in een periode van twijfel, somberheid en bwèh. Ze bedacht VPRO Zwelgplek: een tegengeluid met werk dat de misère bij de ballen pakt en deze zonder censuur of opsmuk laat zien. Een online vergaarbak zonder omdenken en goedpraterij, die een veilige haven vormt voor zwaarmoedigheid.

Voor dit platform cureerde Suijkerbuijk projecten van muzikanten, illustratoren, fotografen, filmmakers, cabaretiers, schrijvers en podcastmakers die een goed oog hebben voor het tragische en zwaarmoedige in het leven. ( Een vorm van eerlijkheid?) Maar daarnaast beschikken zij ook over een creatieve of humoristische blik. En dat levert een lijst met bekende en minder bekende namen op.

Zo schreef Herman Brusselmans speciaal voor VPRO Zwelgplek het korte verhaal Het duiveltje en Marcel van Roosmalen legde samen met Jan Dirk van der Burg de meest troosteloze plekken uit zijn jeugd in Velp vast. Oei...

Verder onder meer weemoedige illustraties van Claudie de Cleen, een fotoserie van treurige taferelen uit de thuiszorg van Peter Hermanides, ongemakkelijke GIFjes van Jip van den Toorn, de pijnlijkste momenten uit Toren C en TreurTeeVee. Eveneens met veel ergs.

Maar ook Rutger Lemm over de goednieuwsshow in WhatsApp-groepen, Jan van Tienen die ging hardlopen om zich beter te voelen maar alleen maar verder van huis raakte, mistroostige tekeningen van Afke Besseling, columns van Elfie Tromp, Nicolaas Veul en Tim den Besten. En om alle rampenvoedingen te complementeren een podcast van Nico Dijkshoorn en liedjes van Hans Dorrestijn, Stippenlift en Maarten van Roozendaal - grootmeesters in het bezingen van het levensverdriet.

VPRO 3voor12 stelt wel een Zwelgplaylist samen. Verder zullen VPRO Boeken en VPRO Cinema tips geven om je te verliezen in literatuur en film. Supervol droeve dramatiek. Maar de te verwachten rampspoed is op VPRO Zwelgplek is 21 maart in het geheel niet ‘af’. Je kunt je droefste moods er bijvoegen desgewenst. Bezoekers wordt gevraagd eigen favorieten, tips of verhalen te delen met #zwelgplek op social media. Berichten met de hashtag worden getoond op vpro.nl/zwelgplek.

Voor wie dat te publiek is: op de site is onder de noemer 'Ruil je rampspoed’ een veilige haven gecreëerd waar bezoekers anoniem hun eigen ongelukservaringen kunnen uitwisselen met anderen. Hashtag: #zwelgplek

Iedereen kent pieken en dalen. En het lijkt soms net of die dalen ravijnen zijn waar je met moeite uitklautert. Maar geef jezelf de tijd to go with the flow tot je er uit kunt klauteren. Klinken wij intolerant als wij hier wat te veel over-activiteit op dit heftige terrein menen te moeten signaleren? Het zwelgen is alleen goed als je er niet in blijft hangen. Maar ja... Ieder zijn (of haar) Ding hoor. Er is op vpro.nl/zwelgplek rampspoed te over om je aan te laven en je kunt het hele pakket verwachten op 21 maart aan het begin van de lente.

Initiator en maker: Eefje Suijkerbuijk. Bij zo'n initiatief moet het natuurlijk ook echt raar beginnen dus ook dat nog. Zij zijn nu dus nog niet online. Er kan nog niet gezamenlijk gezwolgen worden. Maar je bent in ieder geval gewaarschuwd van wat je aan kunt zien komen. Het is allemaal erg en het kan ook nog erger.

Eefje Suijkerbuijk is regisseur. Humor speelt een belangrijke rol in haar werk. Ze vertelt graag schijnbaar alledaagse verhalen die mensen verrassen met een onverwacht perspectief. Eefje studeerde af aan de Toneelacademie in Maastricht en heeft verschillende korte films, televisieprogramma's, webseries, toneelstukken en commercials geregisseerd. Eefje maakt ook foto's en deelt ze op haar instagramaccount

FOTO: EEFJE SUIJKERBUIJK VERSCHAFT DRAMATURGISCH TALENT VOLOP KANSEN ...