• Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Drents Museum brengt Concert Kurt Weill

b_250_200_16777215_00_images_kurtweillottelenya18.jpg  ASSEN - Zangeres Janet Emmelkamp en pianist Gerard van der Laan vestigen op zondag 11 maart de aandacht op de muziek van een heel bijzondere man onder de componisten van de vroege twintigste eeuw: Kurt Weill. Hij verruilde de Europese verschrikkingen voor de belofte van de American Dream. In het programma, met ook stukken van Weills tijdgenoten zoals George Gershwin en Cole Porter, reist de luisteraar van Duitsland via West-Europa naar Amerika.

Deze man was ook voor volgende generaties de lieveling van de muzikale avant-garde. Het concert start om 14.30 uur en is gratis toegankelijk voor bezoekers met een entreebewijs van het Drents Museum. En vol = vol. Het is niet anders.

De Amerikaanse musicalwereld toonde in de periode tussen de twee wereldoorlogen dat ze heel serieus genomen moest worden. Broadwaymuziek van Charles Ives, George Gershwin en Cole Porter was ongekend mooi en vernieuwend, met een extra schepje drama voor het brede publiek. Emmelkamp en Van der Laan laten horen hoe Kurt Weill, met zijn bijzondere combinatie van klassieke en populaire muziek, een plekje heeft gevonden in de galerij van grote Amerikaanse componisten.

Kurt Weill (1900-1950) speelde al piano vanaf zijn vijfde in zijn geboorteland Duitsland. Hij speelde piano en gaf toen hij nog maar twaalf jaar oud was een concert met eigen composities. Weill werd wereldberoemd toen hij de muziek schreef voor de Dreigroschenoper (Driestuivers-opera) van Bertolt Brecht en Elisabeth Hauptmann. In 1933 kwam in Duitsland het naziregime aan de macht en de Joodse Weill vluchtte naar Parijs.

Twee jaar later maakte hij de oversteek naar de Nieuwe Wereld: hij begon een nieuw leven in New York en had grote invloed op de Amerikaanse musical. Janet Emmelkamp is mezzosopraan en heeft klassieke zang gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium. In Nederland en in het buitenland heeft ze brede ervaring opgedaan met zang en theater, onder meer door te werken bij Theatergroep Hollandia en in haar werk als altsoliste in Frankrijk.

Gerard van der Laan studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium en werkte als pianodocent. Tegenwoordig is hij solist, speelt in kamermuziekensembles, begeleidt koren en solisten en musiceert in het Gaudioso-pianotrio.

Het concert is een van de activiteiten bij de tentoonstelling The American Dream in het Drents Museum en de Kunsthalle Emden. De tentoonstelling laat kunst zien van het Amerikaans realisme van na de oorlog: in Nederland uit de periode 1945-1965 en in Duitsland uit de periode 1965-heden. De kleurrijke, dromerige of de confronterende schilderijen van onder anderen Edward Hopper, Andy Warhol en Alice Neel spelen met wat je dacht te weten over droom en realiteit in het dagelijks leven van toen in Amerika.

Concert ‘Kurt Weill ontdekt Amerika’
op zondag 11 maart van 14.30 tot 15.30 uur
in de Statenzaal van het Drents Museum

 
FOTO: KURT WEILL EN ZIJN EVENEENS BEROEMDE VROUW LOTTE LENYA IN 1942 (PORTRET KURT WEILL)

..HET BEROEMDE ECHTPAAR HIER BIJ DE PIANO. OOK LOTTE LENYA WAS EEN BEROEMDE ZANGERES/ACTRICE...