• Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Willem en Mary terug op Paleis het Loo

b_250_200_16777215_00_images_willem3mariastuart2.jpg  APELDOORN - Paleis Het Loo neemt op vrijdag 25 mei twee beelden in ontvangst van koning-stadhouder Willem III en koningin Mary Stuart II, de grondleggers en eerste bewoners van het paleis. De bronzen standbeelden zijn gemaakt door beeldhouwer Eric Claus in opdracht van de Stichting Koninklijk Apeldoorn. Waarom is dit zo'n belangrijke historische gebeurtenis? (Hopelijk denken sommige lezers nu toch: VERTEL...) Het begint met Willem III - Willem van Oranje- ,prins van Oranje Nassau. Geboren in 1650 in Den Haag en zoon van stadhouder Willem II en Maria Stuart.

Zij was een dochter van koning Karel I van Engeland. Hij -Willem de derde dus- volgde in 1672 zijn vader op als Stadhouder van de Nederlanden. Het wordt een tijd vol oorlogen. Zogenaamd over godsdienstverschillen maar in feite tussen hanige macho veldheren die allemaal de baas wilden spelen. Willem en Mary waren neef en nicht. Willem trouwde, evenals zijn vader met een Engelse. Zijn vrouw heette, evenals zijn moeder Mary en was de dochter van de hertog van York, de latere koning Jacobus II van Engeland en zijn eerste vrouw Anne Hyde. Mary werd geboren in Londen in 1662. Het echtpaar kreeg geen kinderen. Mary werd in Nederland erg populair.

Engeland was volop in oorlog door 'geloofs'problemen die op een andere wijze nog generaties lang binnenslands zouden voortwoeden. Er ontstonden moeilijkheden tussen katholieken en protestanten, die er toe leidden, dat de protestanten Willem en Mary uitnodigden de Engelse troon te komen bestijgen. De Engelse koning werd weggejaagd en Willem kwam met een vloot naar Londen als de grote revolutionair die alles overwon. Hij voer met een leger bestaande  uit vele schepen en scheepjes strijdlustig naar Engekland en ging aan de Engelse zuidkust aan land.

Na zijn zegetocht plaatste het Engelse parlement Willem en Mary als gezamenlijke vorsten van Engeland op de troon.In de jaren na de troonsbestijging werd er echter verder nog heel wat afgeknokt. Willem en Mary waren nogal eens van huis, omdat er hier en daar een veldslag gevoerd moest worden. Willem was een goed militair leider en een dapper soldaat. Mary bestuurde dan het land, sterk steunend op adviezen van haar man. Er wordt van Willem beweerd dat hij homosexuele neigingen zou hebben gehad.

Zijn brieven aan de hertog van Portland zouden hartelijker geweest zijn dan die aan zijn vrouw, maar het huwelijk scheen toch wel gelukkig te zijn geweest. Mary, die het fijn vond weer in Engeland te kunnen zijn, introduceerde verschillende Nederlandse gebruiken in Engeland. Ze dwong veel respect af en had meestal een goed humeur. Helaas kreeg ze waterpokken en overleed als 32-jarige in 1694 in het paleis van Kensington.

Willem bevocht intussen Lodewijk XIV op het continent, maar kon toch de negenjarige oorlog met succes afsluiten. Willem bleek een goede diplomaat te zijn geweest, die ook een goede regering had gevoerd. Maar hij was geen populaire vorst. Misschien kon hem dat ook niet veel schelen en wilde hij alleen zijn werk goed doen. In 1702 viel Willem III in het park van Richmond op een ongelukkige wijze van zijn paard en liep een zware longontsteking op waaraan hij stierf in 1702.

De bekende beeldhouwer Eric Claus zal de beelden van Willem en Mary maken die zullen worden onthuld door Commissaris van de Koning C.G.A. Cornielje en burgemeester drs. J.C.G.M. Berends. De beelden van Willen en Mary worden dan overgedragen aan directeur Michel van Maarseveen van Paleis Het Loo. Ze krijgen een eervolle plaats in het entréegebouw van het museum en zullen ook tijdens de vernieuwing en verbouwing van het paleis door het publiek te bewonderen zijn.

De overdracht van de beelden maakt deel uit van het project ‘William & Mary 2017’, van de Stichting Koninklijk Apeldoorn. Museum Paleis Het Loo behoort tot één van de meest populaire musea van Nederland.(Paleis Het Loo is momenteel BuitenGewoon Open omdat het wordt verbouwd en vernieuwd. De tuinen, stallen, het paleisdak en de restaurants zijn bijvoorbeeld wel open t/m 30 september. Het Stallenplein is met Kerst open van 15 december t/m 6 januari 2019. Het paleis is nog tot medio 2021 gesloten.)

De plaatsing van de nieuwe vorstenbeelden vormt een belangrijk moment in de geschiedenis van het museum dat daarmee veel informatie verstrekt over het tot stand komen van onze parlementaire democratie. Dit vormt ook in de toekomst de noodzakelijke basiskennnis over hoe onze Nederlandse staat wordt geregeerd.   

Het is namelijk van zeer grote betekenis dat alle Nederlanders blijven beseffen dat onze wetgeving niet is gebaseerd op religieuze standpunten maar op een visie die zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld op basis van wetenschap en mensenrechten. Hiermee wordt duidelijk het verschil onderstreept tussen een theocratie en de democratie.