• De INFINITY collectie van BIGLI

  • Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Nationaal Bevrijdingsmuseum: Tegen Fascisme en Kapitaal

  GROESBEEK - Soms zie je in tv-programma's jongeren die elke houvast lijken te hebben verloren in hun leven. Vaak wordt hun situatie tamelijk overdreven voor de kijkcijfers. ( "Ik ben nu eenmaal van de Z-generatie en zit al 3 jaar alleen maar op de bank want ik weet het verder niet meer...") Misschien zitten zulke jongeren alleen tijdelijk maar in een onzeker proces. Hopelijk komen ze toch ooit wel van die bank af.

Er zijn daarnaast namelijk ook heel veel andere jongeren van diezelfde generatie die op een vaak gedreven manier wel hun weg naar de volwassenheid proberen te zoeken. Toegegeven: dat heeft ook vaak te maken met de noodzaak om hun eigen centjes te kunnen verdienen. Maar je kunt behalve wanhopige twijfelaars ook volop aanpakkers en jonge talenten in onze wereld tegenkomen. Dat heeft vaak te maken met het zelfvertrouwen van deze jongeren en hun hoop een eigen plek in de maatschappij te kunnen vinden.

Met aandacht en enigszins ontroerd constateerde ik juist kort na de uiteenzetting op tv van 'de bankzitter van de Z-generatie' dat het Nationaal Bevrijdingsmuseum een expo organiseert over de turbulente geschiedenis van het communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. Zelf ben ik één van de weinig overlevenden uit een hele grote joodse familie. Dus van een heel andere generatie. Dankbaar denk ik daarom aan het moeilijke werk waardoor bepaalde groeperingen vanuit hun overtuiging ervoor hebben gezorgd dat veel mensen wel konden overleven. Zij stonden wel op voor mensen in nood. Zij gaven daar heel veel voor op. Ook nu zijn er jonge mensen die voor anderen wel van de bank af opstaan.

De communisten kwamen als eersten in Nederland in verzet tegen het fascisme. Al vroeg in de jaren ’30 deden zij illegaal werk ter ondersteuning van het verzet in Duitsland. Op de eerste dag van de Duitse bezetting van Nederland werd de gehele Communistische Partij van Nederland (CPN) een verzetsorganisatie. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek vertelt dit bewogen verhaal in de boeiende tijdelijke tentoonstelling De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal, te zien van 2 mei t/m 28 oktober 2018.

De voorlopersrol van de communisten had voor- en nadelen. Na mei 1940 had de illegale CPN al snel duizenden verzetsleden waarvan velen al waardevolle ervaring hadden met illegaal werk. De Gestapo had echter ook een voorsprong. Zij had in de jaren ’30 samengewerkt met de Nederlandse inlichtingendienst en bezat reeds veel informatie over de Nederlandse communisten. Deze informatie werd gebruikt om hen fanatiek te vervolgen. Toch slaagde het communistisch verzet er in zeer actief te zijn.

Daarover zijn veel verhalen te vertellen. Er waren mensen die zich niet lieten knechten. Ook na de oorlog hebben zij veel voor hun overtuiging opgeofferd. Er zijn nu eenmaal uiteenlopende machten en krachten in de wereld die elkaar op leven en dood bestrijden.

Direct na de bevrijding was de CPN mede dankzij haar rol in het verzet nog wel zeer populair. Maar dit was van korte duur, met de Koude Oorlog nam het anticommunisme Nederland in zijn greep. Opnieuw volgden inlichtingendiensten communistische oud-verzetsleden. Communisten werden verwijderd uit de vereniging voor ex-politieke gevangenen en de herdenking van verzetsstrijdster Hannie Schaft werd in 1951 zelfs verboden.

Ik heb ze toen nog persoonlijk meegemaakt. Politiek werden de bevlogenen vanuit die andere tijd geisoleerd en er werd niet bepaald vriendelijk over de moedigen van weleer geoordeeld. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum is één van de organisaties die door de tentoonstelling ‘De Communisten’ de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland levend probeert te houden.

Dit is mede mogelijk dankzij financiële steun van het vfonds: Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.