• Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Minister Slob verdeelt 5 miljoen euro

Minister Arie Slob (Media) stelt 1 miljoen euro per jaar beschikbaar voor (regionale en lokale) journalistieke producties, 3 miljoen per jaar voor innovatie en samenwerking met name in de regio en 1 miljoen voor talentontwikkeling en professionalisering van onderzoeksjournalisten. Dat schrijft hij vrijdag aan de Tweede Kamer.

b_250_200_16777215_00_images_arieslob18.jpg  In het regeerakkoord is opgenomen dat er jaarlijks vijf miljoen euro beschikbaar komt voor onderzoeksjournalistiek. Dat wordt dus verdeeld over journalistieke projecten, innovatie en onderwijs. Ook zzp’ers kunnen aanspraak maken op het geld. Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (FBJP) gaat het geld voor de journalistieke projecten verdelen, de innovatiegelden komen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek terecht en de overige 1 miljoen is voor samenwerkingsverbanden tussen journalistiekopleidingen en media-organisaties.

Woensdag werd al duidelijk dat Slob ook de inkomenspositie van freelancers op de agenda zet. Dat herhaalt hij in zijn brief. Het FBJP en het Stimuleringsfonds laten er geen gras over groeien en maakten beide vrijdag bekend hoe ze het geld gaan uitgeven. Het FBJP stelt per 15 juli de Regeling Onderzoeksjournalistiek open. In meerdere rondes per jaar kunnen journalisten geld aanvragen. De toekenning spitst zich toe op onderzoeksjournalistieke projecten en wordt platform-onafhankelijk. Dat betekent dat journalisten subsidies kunnen aanvragen voor tekst-, beeld- en multimediale publicaties.

Directeur Jessica Swinkels van het Fonds BJP is verheugd over het extra geld van het kabinet: ‘Zonder steun is goede onderzoeksjournalistiek nauwelijks nog mogelijk. Journalisten moeten onafhankelijk kunnen opereren en tijd krijgen om verhalen uit te spitten.’ (Vraagje tussendoor: hoe is in dit verband de financiële positie geregeld van nu door geldgebrek ontslagen gedegen werkende tv-onderzoeks-journalisten? Maar dat zal wel een heel naieve vraag zijn. Of toch niet?)

Het Fonds BJP reserveert een deel van het nieuwe budget voor publicaties die tot stand komen in samenwerking met regionale en lokale nieuwsplatforms. Daarnaast onderzoekt het fonds de mogelijkheden om jong talent in staat te stellen zich te ontwikkelen als onderzoeksjournalist. Om de nieuwe Regeling Onderzoeksjournalistiek in goede banen te leiden is Henk Bas aangesteld als projectleider. Hij is verbonden aan de master Journalistiek en Media van de Universiteit van Amsterdam.

Het Stimuleringsfonds ontwerpt nog deze zomer een subsidieregeling ter versterking van onderzoeksjournalistiek. De regeling richt zich met name op nieuw te vormen redacties die ontstaan uit samenwerkingsverbanden tussen grote en kleine partijen, regionaal en nationaal, van binnen en buiten de gevestigde media. De details worden eerst met de sector besproken en het Stimuleringsfonds verwacht half augustus bekend te maken hoe de nieuwe regeling er exact uitziet. Van 15 september tot 15 oktober kunnen vervolgens aanvragen worden ingediend. Bart Brouwers is als projectleider aangesteld.

Voor beide fondsen geldt dat de nieuwe regelingen voor 1 jaar gelden en dan wordt geëvalueerd. Het plan van minister Slob wordt onderbouwd met 5 onderzoeken naar de staat van de journalistiek in Nederland. Daaruit blijkt onder meer dat het woord nepnieuws te politiek gekleurd is om te gebruiken en online desinformatie een betere term is. Verder zijn tegen online desinformatie al zoveel initiatieven genomen die hun effectiviteit nog niet hebben aangetoond dat de onderzoekers adviseren geen extra maatregelen te nemen.

Ook is er te weinig goede onderzoeksinformatie over de lokale informatievoorziening en ook over de filterbubbel om daar veel zinnigs over te zeggen. Een studie naar onderzoeksjournalistiek in Nederland constateert dat het glas zowel half vol als half leeg is. Om het hoe dan ook wat voller te krijgen, adviseren de onderzoekers hetgeen Slob nu gaat doen; projecten ondersteunen, samenwerking en opleidingen.

In principe een goed idee. 

VOOR MINISTER ARIE SLOB ZET NEGATIEF GEDOE ROND POLITIEK GEKLEURD NEPNIEUWS OF DESINFORMATIE NAUWELIJKS ZODEN AAN DE DIJK. HIJ ONDERSTEUNT DAAROM DOELBEWUST HET ONAFHANKELIJKE EN EFFECTIEVE JOURNALISTIEKE WERK...