• Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Het nieuwe Digitale Food Processing

b_250_200_16777215_00_images_digitaalvoedselprod18.jpg  Over drie dagen (op 29 juni) kunnen ondernemers bij Digital Food Processing Initiative (DFPI) al hun vragen stellen over hoe je zelf digitaal bepaald voedsel kunt produceren. Zij kunnen terecht bij knappe koppen van universiteiten en onderzoekscentra die bedrijven inzicht geven in de mogelijkheden om speciaal voedsel bijvoorbeeld plantaardig en eiwitrijk met de bite van vlees digitaal te produceren.

DFPI is een initiatief van Wageningen University & Research, TNO, AMSYSTEMS Center en Technische Universiteit Eindhoven. De lancering vindt 29 juni plaats tijdens de 3D Food Printing Experience op de Wageningse campus. DFPI wil de combinatie van kennis van voedsel en de produktie via high tech systemen internationaal uitdragen en zakenmensen in staat stellen dit ook op de markt te brengen. Denk eens aan de geweldige mogelijkheden die hier liggen voor landen waar de bevolking honger lijdt. En wat een uitkomst voor vegetariërs die het vreselijk moeilijk vinden en weigeren om te aanvaarden dat er dieren moeten sterven om hun vlles bij de maaltijd te bezorgen.

Ook voor onze economie zal de uitwerking van dit nieuwe concept verstrekkende gevolgen kuhnnen hebben. De wetenscahppers zijn al heel ver. "Wij willen bedrijven helpen zo snel mogelijk de vertaalslag te maken van idee naar markt”, reageert Ben Langelaan, Research Manager Food Technology in Wageningen en lid van de stuurgroep DFPI. Ook Pieter Debrauwer, Research Manager bij TNO/AMSYSTEMS Center van deze stuurgroep wijst op de verschillende mogelijkheden om de receptuur te veranderen of aan te passen om een zo aantrekkelijk mogelijk produkt te maken.

Deze splinternieuwe ontwikkelingen kunnen zorgen voor aangepast voedsel voor zieken, sporters, ouderen en in gecontroleerde hoeveelheden worden gemaakt. Dit laatste zal voedselverspilling tegenhouden. En voor grote instellingen die tamelijk beroerd eten presenteren zou het een groot gemak kunnen zijn als er digitale hulp kan worden geleverd.

Het wordt in de toekomst dus voor de consument weer een totaal andere sociale ervaring om 'ergens te gaan eten'. Je kunt wellicht van te voren bepaalde gezondheidsprincipes op de maaltijden los laten zoals men in Japan nu al doet en waardoor mensen heel oud schijnen te worden. (Daar schijnt men hier en daar trouwens zo gezond te eten dat er heel langzaam op elke hap moet worden gekauwd wat qua timing met een stopwatch aan tafel wordt bijgehouden.)

Het is in het licht van de duurzaamheid heel interessant om al deze tegenwoordig nieuwe ontwikkelingen gade te slaan en er wellicht zelf ook in betrokken te worden. Wie weet of je niet heel makkelijk in de toekomst jouw smaken eten kunt bestellen en een afgewogen gezonde maaltijdenpakket voor vele dagen 'uit de muur bij je thuis' of bezorgd aan huis kunt laten komen. De wetenschappers zijn er druk mee ons van nieuwe verrassingen te voorzien. Stel je voor dat dit lukt en zich groot ontwikkelt...

Dat zou heel wat boodschappen doen niet meer noodzakelijk maken. In de drukke steden zou het verkeer daardoor sterk afnemen. Dit zou de luchtvervuiling doen afnemen, benzineverbruik beperken en misschien ook heel wat minder gezellig zijn want boodschappen doen is best leuk. Aan de andere kant ... studenten vinden het een oplossing als de pasta met een lekkere smaak straks -hup!- kant en klaar uit de machine komt.

...DIGITAAL FOOD PROCESSING ZAL ONS HELE LEVEN VERANDEREN ...

FOTO: TNO/AMSYSTEMS center