• Art en glamour bij Paul Schulten Couture

 • Sheila’s 45 jarige jubileum show “Gold”

 • Tournée Introdans in Canada en VS

 • 5-Sterren boetiekhotel ‘POST Rotterdam' in historisch postkantoor

 • Award voor coutureshow Addy van den Krommenacker

 • Nederlands Dans Theater 2 lanceert Settle for More

 • Olivia Colman won de Oscar voor haar hoofdrol in The Favourite

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7

Journalisten in de overdrive bij bezoek prins William aan Israel

b_250_200_16777215_00_images_phiamuseumplein218.jpg  Prins William heeft Israel bezocht voor een ontmoeting met premier Netanyahu. De Britse prins is daar onder meer naar het herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem gegaan. Er is nu de nodige 'verontwaardiging' uit de richting van de Israëlische Foreign Press Association (FPA). Collegiale verontwaardiging zou je kunnen zeggen. Zonder de belangrijkheid van de internationale journalistiek te onderschatten zijn de dames en heren hier wel enigszins in de overdrive.

De Israëlische Foreign Press Association (FPA) heeft namelijk fel protest aangetekend tegen de behandeling van een van de journalisten van persbureau AP. Beveiligers van premier Netanyahu wilden van zijn collega's weten wat de etnische achtergrond was van de journalist, een tv-producent van Albanese komaf die al jaren in Israël woont.

Collega’s van de man werden gevraagd wat hun religie was en met een verwijzing naar journalist “of hij moslim is”. Uiteindelijk werd de AP-journalist geweigerd bij een bijeenkomst tussen Netanyahu en de Britse prins William, die op meerdaags werkbezoek is. De vereniging van buitenlandse journalisten FPA is woedend over de behandeling van hun collega en “de onverholen etnische profilering” die aan de weigering vooraf ging.

Ze noemen de gang van zaken schandelijk en onverdedigbaar. Het klinkt allemaal als iets heel ergs maar... mogen wij ook nog even hierover nadenken of zijn we verplicht ook direct hierover boos te ontploffen?

Journalisten doen altijd hun uiterste best en dat geldt ongetwijfeld ook voor de geweigerde AP-journalist. Maar iedereen die wel eens grote events heeft georganiseerd weet dat er maar het kleinste detail over het hoofd hoeft te worden gezien en de nare gevolgen kunnen zich nog jaren voortslepen. Het is heel logisch dat VIP-achtige personen nagaan wie zij op bezoek krijgen.

Je zou wel kunnen vaststellen dat de beveiligers van de premier van Israel beter aan hun eigen veiligheidsdienst wat info over de betreffende geweigerde journalist hadden kunnen vragen dan aan zijn altijd op scherp staande collega's. Hun veiligheidsdienst had misschien kunnen zeggen dat de betreffende journalist best uitgenodigd had mogen worden.

Bewakers zijn bepaald niet altijd even diplomatiek. Daar zijn ze niet op getraind. En er is niets op tegen of iemand wel of niet moslim is in de algemene zin want er wonen heel veel moslims in Israel en zij zitten ook in het parlement. Het gaat eenvoudig wel om risico-beperking waarin de bewakers misschien wat zijn doorgeslagen.

Dat maakt elke journalist(e) helaas wel eens of ook vaker mee. Uit persoonlijke ervaring kan ik constateren dat je het wel overleeft al is het zeker niet aangenaam. Natuurlijk mag de pers hier heel kwaad over worden want zij blijft 'de Koningin der Aarde' maar laten we wel even het walletje bij het schuurtje laten. Als je zelf een belangrijk feest of iets dergelijks organiseert zou je toch ook graag bij benadering willen weten wie je gasten zullen zijn?

De FPA wil excuses van Netanyahu’s voorlichters. Ook roepen ze de prins William op de behandeling van de producent te veroordelen. Kan het een toontje lager? Koel even af s.v.p . Het is een samenloop van omstandigheden. Vergeet en vergeef. De volgende keer is alles beter. Geloof me: je komt er overheen.

...PERSOONLIJKE ERVARING... VERGEET EN VERGEEF WANT GELOOF ME: JE KOMT ER OVERHEEN...

FOTO: DOROTHÉE MEDDENS