• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Moord in 1999 op journalist bestraft met 30 jaar cel

  COLUMBIA/BOGOTÁ - Een voormalig topman van de Combiaanse veiligheidsdienst is woensdag in Bogotá veroordeeld voor dertig jaar cel voor de rol die hij speelde in de moord op journalist, comedian en vredesactivist Jaime Garzón. Garzón werd in 1999 doodgeschoten in zijn auto, omdat hij ervan beschuldigd werd samen te werken met linkse guerrillastrijders. Een link met Garzóns werk als journalist achtte de rechtbank in Bogotá niet bewezen.

Volgens de rechtbank in Bogotá werd de moord uitgevoerd door een doodseskader. De veiligheidsdienst-topman, José Miguel Narváez, zou de leden van het eskader hebben overtuigd dat Garzón dood moest. José Miguel Narváez is een voormalig topambtenaar van de inmiddels verdwenen Colombiaanse inlichtingendienst.Hij zit reeds sinds 2009 in hechtenis en is pas 19 jaar later veroordeeld.

De veroordeling betekent een ommekeer in de Columbiaanse rechtspraak waar tot nu deze beruchte moord op een journalist ondanks aanklachten tot nu toe niet werd bestraft.

José Miguel Narváez was een fel anti-communist en heftige tegenstander van Jaime Garzóns veel voorkomende kritiek op de paramilitairen in een tv-nieuwsprogramma. Garzón was 38 toen hij stierf en was een geliefde figuur in Colombia. Hij werd op 13 augustus 1999 in zijn SUV in een straat in Bogotá doodgeschoten door rechtse paramilitaire doodseskaders vanwege vermeende samenwerking met linkse guerrillastrijders.

Garzóns levensverhaal inspireerde tot een recente mini-tvserie. Hij was vooral bekend om zijn tv-personage Heriberto de la Calle, een nederige schoenpoetser die commentaar gaf op de misstanden in de samenleving en sardonische interviews afnam met Colombiaanse politici in één van de belangrijkste nieuwsprogramma's van het land. Ook maakte hij Zoociedad, een politiek tv-programma met veel humor.

Na de guerrillaoorlog in Colombia aan het eind van de jaren negentig werd Garzón, die eerder burgemeester van een voorstad van Bogotá was geweest, vredesactivist en bemiddelaar tussen de guerrillastrijders en de familieleden van gijzelaars die door guerrillastrijders werden vastgehouden om over hun vrijlating te onderhandelen.

Journalisten menen dat deze activiteiten de paramilitairen er van overtuigd kunnen hebben om hem als medewerker van de rebellen te etiketteren en hem als een doodsvijand te moeten beschouwen.

Ten tijde van de moord was Narváez adjunct-directeur Colombia's binnenlandse inlichtingendienst de DAS die in 2011 werd opgeheven wegens een groot afluisterschandaal toen ontdekt werd dat daar journalisten, mensenrechtenactivisten en politici van de oppositie werden bespioneerd. In 2016 werd Narváez al veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij dat schandaal, ook wel DAS-gate genoemd.

Je moet wel een held zijn om als journalist in Columbia te willen en te kunnen werken en je te ontworstelen aan zoveel radicale vooroordelen dat je nog een eigen onderzoek kunt doen of een nieuw of ander inzicht er op na probeert te durven houden. Het is een wonder dat er zich daar nog steeds mensen inzetten voor hun beroep wat zo ontzettend veel risico's met zich meebrengt. Niet alleen voor de journalisten zelf maar ook voor hun familie die ook aanzienlijk veel spanningen met zich mee zal dragen.

ONVRIJHEID VAN DE PERS MAAKT WERKEN VOOR JOURNALISTEN WEL HEEL MOEILIJK...