• Milaan: Marina Rinaldi presenteert Sara Battaglia

  • Addy van den Krommenacker showt in Gambia

  • Paul Schulten 40 jaar in het vak

  • Avontuurlijke clipper zeilrace om-de-wereld met de Perseverance

  • Beroemde Schotse motorkappen dreigen te verdwijnen

  • Het meest geliefde plein in Sevilla: Plaza de España

  • De Mesdag Collectie uit Den Haag toont Sprekende Bomen

  • TOI & MOI van BIGLI voor valentijn

  • Agu presenteert Undyed Bikewear

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Best dressed lawyer!

Bos & Baruch Podcasts

 

 

PodCast 12 :
Is automobilisten pesten echt nodig - Twijfels over het klimaatevangelie - Zoeken naar praktische oplossingen - De onvermijdelijke Beterweters blijven trots met hun fouten doorgaan - Interessante theorie over de overeenkomst van elementen uit de quantumtheorie en paranormaal denken over levensvormen - Soms is onze grote wereld toch heel klein - Regeringsleiders op de wereldtop over de ontbossing van de Amazone om de longen van de wereld te beschermen - Grensoverschrijdend gedrag is een categorie apart.

PodCast 13 :
Bootramp voor de kust van Ameland - Gevolgen voor ons Erfgoed de Waddenzee - Brandgevaar elektrische auto's mogelijk onderschat - Kamervoorzitter Khadija Arib (on)terecht de maat genomen door anonieme beschuldigers. Wie zei wat? Uitvergroot door 'deftige roddeljournalistiek' - Macht en tegenmacht op de balans vooral in politiek en sport - Onvolledige discussie over het Nederlandse Kabinet - The Black Day in New Delhi en het leven van de Dalit of Onaanraakbaren in India. Een onverzoenlijke hardheid van het regime daar isoleert grote groepen anders gelovigen waaronder ook miljoenen christenen tot leven in afschuwelijke omstandigheden aan de onderkant van de maatschappij.

Baanbrekend boek ‘Schoot vol tranen’

  Onlangs liet het befaamde tv-programma Spoorloos een geadopteerde jonge vrouw zien die met een advocaat ten strijde wil trekken omdat zij vindt dat de overheid haar en anderen excuses schuldig is over het voormalige schimmige Nederlandse adoptiebeleid.

Een nare zaak uit het verleden doemt hierbij op waar buitenstaanders zich ten zeerste over verbazen. Hoe kón dit ooit mogelijk zijn? Deze nog altijd actuele kwestie voor degenen die op uitermate vage gronden geadopteerd zijn? Het begane onrecht en de verontwaardigingdaarover vormt zeker ook aanleiding tot het schrijven van het boek: 'Schoot vol tranen’ waarin onaangename waarheden opnieuw onder ogen worden gezien.

De schrijfster Eugénie Smits van Waesberghe - woonachtig in Halle - werkte vier jaar aan dit boek over de Nederlandse afstandspraktijken in de 20e eeuw. Haar bevindingen zijn ronduit schokkend. Hoe droevig het onderwerp ook is maar het betreft wel kinderhandel waarbij de politiek de andere kant opkeek. Het eerste exemplaar van haar boek 'Schoot vol tranen' werd in Breda in ontvangst genomen door Vera Bergkamp lid van de Tweede Kamer voor D66.

Het taboe-doorbrekende boek bestaat uit twee delen. In ‘Schoot vol tranen, Ooggetuigen’ vertellen ooggetuigen over de adoptiepraktijken in het Nederland van de twintigste eeuw. Hun verhalen tekenen een inktzwarte rand om onze nationale adoptiegeschiedenis. Maatschappij en politiek namen actief deel aan de uitvoering van de bedenkelijke afstandspraktijken. In dit deel van het boek worden naast de ooggetuigen diverse deskundigen opgevoerd, die hun professionele licht laten schijnen over de Nederlandse adoptiegeschiedenis.

In het gedeelte ‘Schoot vol tranen, Roman’ proeven twee meisjes van het leven, onwetend over wat hen te wachten staat. Op dezelfde dag geboren aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in een dorp in het Gelderse rivierenlandschap, worden zij zeventien jaar later het slachtoffer van een ingrijpende gebeurtenis die in de gemeenschap angstvallig wordt verzwegen. Vriendschappen en familierelaties komen onder grote druk te staan. Om de waarheid aan het licht te brengen, moet geheim na geheim worden ontrafeld. Aan de basis voor de roman liggen ook de niet-gepubliceerde getuigenissen.

In het naoorlogse Nederland zijn tienduizenden kinderen bij de geboorte van hun moeders en vaders gescheiden op een zeer bedenkelijke zo niet laakbare wijze, om aan de vraag van wensouders te voldoen.Dit gebeurde met medeweten van de politiek, die wegkeek en nog steeds geen verantwoordelijkheid neemt maar er wordt druk gecommuniceerd over een mogelijke heroriëntatie want deze oneerlijke praktijken leidden niet alleen geleid tot het vermarkten van duizenden wensbaby’s, maar ook tot collectief trauma.

Met dit boek wil Eugénie Smits van Waesberghe de maatschappij en de politiek doordringen van de noodzaak van verantwoordelijkheid, onderzoek, excuses, nazorg en genoegdoening.‘Schoot vol tranen’ onthult diverse maatschappelijke en politieke misstanden. In 1974 bijvoorbeeld noemde minister van Justitie, tevens minister-president in het kabinet Den Uyl, Dries van Agt (KVP) bij het aftreden van de Centrale Adoptieraad, adoptie ‘een niet meer weg te denken figuur in ons familierecht’.

De voorzitter van de Adoptieraad Dr. H.P. Cloeck, wees bij die gelegenheid op een besparing van 240 miljoen gulden op de rijksbegroting dankzij een totaal van 12.000 Nederlandse adopties tussen 1956 en tot en met januari 1974.

Eugénie Smits van Waesberghe (Breda) is orthopedagoog, therapeut, coach en daarnaast auteur en publicist. Zij werd geboren als Gepke Maria Kortekaas in doorgangshuis Moederheil in Breda. Later is ze door Nederlandse ouders geadopteerd. In 2014 publiceerde ze ‘Onverveerd’. Haar boek 'Schoot vol tranen' is een belangrijk document zowel voor veel geadopteerden als voor hun familieleden in ons land of elders.

VERA BERGKAMP - LID TWEEDE KAMER VOOR D66 - NEEMT HIER IN BREDA HET BAANBREKENBDE BOEK 'SCHOOT VOL TRANEN' IN ONTVANGST VAN DE AUTEUR EUGÉNIE SMITS VAN WAESBERGHE ...