Van der Klein verwelkomt de gelukstheorie

  "Volgens die econoom en schrijver Lord Richard Layard zijn mensen het gelukkigste als ze zowel in hun werk als privé stabiel zijn. Dat zal ook best heel aangenaam kunnen zijn. Maar het hele verhaal komt er toch op neer dat de economie weer in dienst zou moeten zijn van het goede leven voor de mensen. En niet andersom..."

Stabiel... Daarom ook dat op zoek gaan naar duurzame landbouw en biologisch eten natuurlijk.

"Materiële welvaart is niet alles wil ik alleen opmerken. "
Behalve als je dat niet hebt. Wim Kan zei: Denk je dat geld niet gelukkig maakt? Het stelt je in ieder geval in staat om op een heel prettige manier ongelukkig te zijn...

"Nouja... Als het water iemand aan de lippen staat is dat ook geen grap meer. Toch zijn er mensen die heel knap met tekorten kunnen omgaan. En al die bezuinigingen komen bepaalde figuren maar al te goed uit."
Even geen politiek Van der Klein...

"Alles is politiek."
In een gelukseconomie speelt de financiële factor vast net zo goed een onmisbare rol. Anders is er geen structuur. Maar misschien is die financiële factor dan wel minder nadrukkelijk aanwezig.

"Er zijn nu al mensen die minder werken om meer qualitytime te kunnen hebben Baruch."
Dat is mooi maar als je meer dan de helft van je salaris kwijt bent een huur kun je je die luxe toch ook niet veroorloven.

"Je kan toch altijd op je eigen manier aan je geluk bouwen. Iedereen heeft wel eens even vrij of anders juist weer heel veel vrij. Het gaat er om die tijd dan te besteden aan het zoeken naar balans."
Balans doet mij altijd erg aan boekhoudingen denken...

"Dat moet ook gebeuren Baruch. In de eerste plaats moet je toch altijd wel voor je eigen energie zorgen. Je moet je weer goed voelen ondanks wat je meemaakte of wat je in het nieuws over je heen kreeg,"
... Zal waar zijn. Maar time-out is voor iedereen anders. Er zijn mensen die meteen op reis gaan om anderen te helpen. Anderen zijn bezig met praktische hulpverlening hier of in andere landen. En ik ken trouwens wel mensen die nooit meer naar het nieuws kijken omdat zij anders depressief worden.

"Er is natuurlijk ook best veel goed nieuws maar de dosering van nieuwsprogramma's gaat nogal overdreven de negatieve kant uit. En die hele gelukseconomie waar iedereen het opeens zo druk over heeft is ook één en al goed-nieuws-show. Maar het is wel iets moois om naar uit te kijken voor de millenium-generatie. Dat zijn de jong volwassenen van nu die nooit échte zorgen kenden over geld of werk zoals de generaties daarvoor. Zij zagen hun ouders altijd hard werken maar denken er goed over na welke keuzes en kansen zij in hun leven hebben. Zij willen hun ouders en grootouders niet imiteren. Ze willen graag werken maar best anders zijn om hun eigen weg te kunnen kiezen."

De gelukstheorie is dus een mooi idee vooral voor veel jongeren. Als zij toch naar geluk op zoek zijn... Het is nu eenmaal zoals-het- is Van der Klein. Die nieuwsprogramma's blijven overwegend verschrikkelijke items over ons heen strooien. Het is een kolossaal dagelijks bombardement. Ze zeggen niet eerst: vandaag zoveel mensen dolgelukig door een nieuwe liefde, de geboorte van een kind, een prachtig muziekstuk of een schitterend landschap. Daarna pas de ernstige kwesties... Niets daarvan. Je zult het weten. Je kunt de gelukstheorie daarom als hoopgevende oriëntatie zien. Dat maakt wel veel uit. Net of je een regenboog ziet. Dan wéét je weer dat ergens de zon in de buurt is.