Lijdensweg voor gevangen journalisten

  Vicepremier Bekir Bozdag zei vrijdag op Twitter dat de rechters daarmee hun boekje te buiten gingen. Rechtbanken weigerden vervolgens na de uitspraak van Bozdag de journalisten in vrijheid te stellen. Sahin Alpay en Mehmet Altan, twee vooraanstaande journalisten in Turkije, werden gearresteerd in de nasleep van de couppoging in juli 2016. Ze worden beschuldigd van banden met terroristische organisaties en pogingen om de regering omver te werpen, zoals ook veel andere journalisten.

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester is het uniek voor Turkije dat een uitspraak van de hoogste rechtbank wordt genegeerd. “Het is een nieuw dieptepunt voor de Turkse rechtsstaat en de scheiding van machten.”

Een standpunt dat ook weinig hoop biedt voor andere journalisten, academici en politici die vastzitten, zegt Waagmeester. “Met lagere rechtbanken die steeds meebuigen met de regering, was hun hoop gevestigd op de onafhankelijkheid van het hooggerechtshof. Ze kunnen nu alleen nog naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

Het land verkeert in een zeer zware crisis. Ook voor veel modern denkende Turken die in het buitenland wonen is de onzekere rechtssituatie van familie en vrienden in hun thuisland een bron van grote dagelijkse zorgen. Nog afgezien van de slechte economische berichten waardoor vele Turken hun inkomen verloren zoals in de eertijds bloeiende toeristenindustrie waar talloze restauranten, hotels en toeleveringsbedrijven uit de reisbranche over de kop zijn gegaan.