Topfotografen beschuldigd van seksueel misbruik

goudbol.jpg  Diverse modellen beschuldigen topfotografen Mario Testino en Bruce Weber van seksueel misbruik tijdens fotosessies, meldt The New York Times. De fotografen spreken dat tegen, maar uitgeverij Condé Nast heeft de samenwerking met de twee topfotografen alvast opgeschort.

Mario Testino is geroemd om zijn covers voor Vogue en foto’s van de Britse Koninklijke familie. Hij zou door dertien modellen en voormalig assistenten zijn beschuldigd van seksueel wangedrag. Dat zou al sinds de midden jaren negentig aan de gang zijn. Bruce Weber is vooral bekend van zijn campagnes voor Calvin Klein in de jaren negentig en foto’s voor Abercrombie & Fitch. Hij wordt door vijftien (oud)modellen beschuldigd.

De fotografen zouden hun positie hebben misbruikt om jonge mannelijke modellen uit de kleren te krijgen en aan te randen. De modellen die de avances niet accepteerden konden vaak naar vervolgopdrachten fluiten. Beide fotografen ontkennen de beweringen. De advocaten van Testino proberen de beschuldigers in diskrediet te brengen. Een aantal modellen is inmiddels een rechtszaak begonnen tegen Weber.

Condé Nast, uitgever van Vogue en Vanity Fair, heeft inmiddels een gedragscode opgesteld die deze maand ingaat. Daarin staat bijvoorbeeld dat er niet meer wordt gewerkt met modellen die jonger zijn dan 18 jaar en dat er vooraf afspraken moeten worden gemaakt over naakt en ‘seksueel suggestieve poses’.

Na de berichtgeving over Testino en Weber besloot Condé Nast de samenwerking met beide fotografen in ieder geval voor nu te stoppen. Anna Wintour, hoofdredacteur van Vogue, benadrukte dat het weliswaar om twee goede vrienden van haar gaat, maar dat ze de aantijgingen serieus neemt. ‘We moeten in de spiegel kijken en ons afvragen of we genoeg doen om de mensen die voor ons werken te beschermen’, schrijft ze in een verklaring op de site van het modeblad.