Expertgroep bedenkt maatregelen tegen nepnieuws

  Een groep van deskundigen gaat voor de Europese Commissie maatregelen voorbereiden om nepnieuws tegen te gaan. In de expertgroep zitten onder meer academici, journalisten en vertegenwoordigers van Google, Twitter en Facebook. Nepnieuws kan een heel ontwrichtend effect hebben in Europese landen. De 39 leden van de EU-expertgroep tegen desinformatie gaan daarom als “gekken werken” om oplossingen te vinden om dit “gemene probleem” te bestrijden.

De voorzitter van de expertgroep, Madeleine de Cock Buning van het Nederlandse Commissariaat voor de Media, zei dat maandag na de eerste bijeenkomst in Brussel. “We moeten proactief zijn en niet wachten tot het echt verkeerd gaat”, aldus de hoogleraar auteurs-, communicatie- en mediarecht aan de Universiteit Utrecht.

De oplossingen zullen niet makkelijk zijn, zegt De Cock Buning. “We hebben het over al het nieuws dat legaal, maar niet waar is. We gaan overigens niet bepalen wat waar is en wat niet. Er komt geen Europees ministerie van de Waarheid, maar een Europees keurmerk kan misschien wel. “Uiteindelijk moeten mensen goed leren kijken naar nieuws. Kijk naar journaals van verschillende zenders, lees verschillende sites. Voor een deel is het ook educatie.”

De experts gaan de komende tijd op zoek naar de beste manieren om fake news te bestrijden en brengen vervolgens advies uit aan de Europese Commissie. Die komt komend voorjaar met een plan om nepnieuws tegen te gaan.