Grootste Pan-Afrikaanse fototentoonstelling komt er aan

b_250_200_16777215_00_images_atipatraruga18.jpg  BERG EN DAL - Op donderdag 12 april opent in het Afrika Museum, bij Nijmegen, de grootste hedendaagse Pan-Afrikaanse fototentoonstelling genaamd AFROTOPIA. De tentoonstelling was eerder te zien tijdens de 11e editie van de Afrikaans Foto Biënnale in Bamako.

Voor het eerst in de geschiedenis van de biënnale is deze tentoonstelling te zien buiten Bamako. Het Afrika Museum voelt zich vereerd deze toonaangevende tentoonstelling te mogen tonen aan het Nederlandse publiek. Uit driehonderd inzendingen zijn werken van veertig hedendaagse Afrikaanse fotografen en kunstenaars geselecteerd die geïnspireerd zijn door het thema Afrotopia en de potentiële kracht waarmee Afrika kan bijdragen aan onze gezamenlijke toekomst.

Hun werk toont nieuwe inzichten over het verleden, schijnt licht op het heden en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst. Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden zijn musea van wereldculturen, en sinds april 2014 met elkaar gefuseerd.

In de vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities worden objecten getoond uit de hele wereld die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen.
Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten. Ze maken nieuwsgierig naar de enorme culturele diversiteit die de wereld rijk is.

Van Afrika tot Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika, van Geisha tot de Boeddha, van mens tot mens. In het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde ontdek je dat mensen wereldwijd op de verschillen na, hetzelfde zijn: mens.

AFROTOPIA is te zien van 12 april t/m 2 september 2018.

Postweg 6, Berg en Dal, Afrikamuseum.nl 
 

FOTO: ATI PATRA RUGA