Anna Wintour: ontslag Mario Testino: “Hartverscheurend”

b_250_200_16777215_00_images_annawintiur18.jpg  Anna Wintour werkte als hoofdredacteur van de Amerikaanse Vogue jarenlang nauw samen met fotografen Mario Testino en Bruce Weber. Beiden worden ze nu beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en dus kon een reactie niet uitblijven. In een open brief zegt Wintour dat de onthullingen "hartverscheurend" zijn, maar dat ze zichzelf ook "een spiegel moeten voorhouden". Mario Testino en Bruce Weber zijn beiden oudgedienden bij Vogue en verzorgen al jarenlang portretten voor het magazine.

Mario Testino leverde onlangs zelfs nog de spraakmakende cover van Serena Williams. Toch raakte zopas ook bekend dat uitgever Condé Nast niet langer met hen zal samenwerken na een reeks getuigenissen in The New York Times over seksueel overschrijdend gedrag van de fotografen. Een reactie van Anna Wintour, Vogue-hoofdredacteur en artistiek directeur bij Condé Nast, kon dus niet achterwege blijven.

Op de website van Vogue.com deelde ze een open brief waarin ze dieper ingaat op de materie. Iets wat duidelijk niet makkelijk was, gezien ze al jarenlang niet alleen nauw met hen samenwerkt, maar hen ook als vrienden is gaan beschouwen.

"Deze voorbije maanden zijn een bijzondere tijd van verandering geweest. En ik ben, zoals zoveel anderen, blij verrast door de moed van diegenen die naar buiten gekomen zijn met hun verhalen van seksueel wangedrag. Machtsmisbruik vindt al veel te lang plaats op te veel plekken - inclusief in Washington, in Hollywood, in de televisiewereld, de journalistiek, Silicon Valley en last but not least in de mode-industrie", steekt Wintour van wal.

Net daarom is bij Condé Nast nu een nieuwe set van richtlijnen uitgevaardigd, laat ze weten. Zo wordt onder andere geen alcohol meer toegstaan op de set en moeten pikante shoots of zelfs foto's in badpak eerst goedgekeurd worden door het model in kwestie. "Alleen op die manier kunnen we een veilige omgeving creëren", zegt ze.

"Vandaag worden beschuldigingen geuit aan het adres van Bruce Weber en Mario Testino, verhalen die moeilijk zijn om te aanhoren en hartverscheurend zijn. Beiden zijn persoonlijke vrienden van mij en hebben buitengewone bijdragen geleverd aan Vogue en andere magazines van Condé Nast en beiden betwisten of ontkennen ze de verhalen die naar buiten zijn gekomen. Ik geloof sterk in de waarde van spijt en vergiffenis, maar ik neem deze beschuldigingen zeer ernstig, en dus hebben we bij Condé Nast besloten om de werkrelaties met die fotografen toch zeker in de nabije toekomst on hold te zetten."
 

ANNA WINTOUR: ZIJ IS EEN SUPER-FASHIONQUEEN EN KAN DE SCHADELIJKE BESCHULDIGINGEN AAN HET ADRES VAN HAAR GOEDE VRIENDEN BIJNA NIET ÁÁNHOREN...