GeenStijl laat het er niet bij zitten

b_250_200_16777215_00_images_bentugevallen.jpg  GeenStijl heeft advocatenkantoor Kennedy Van der Laan afgestuurd op de Europese Commissie en dan specifiek de EU vs Disinfo-taakgroep die zich bezighoudt met Russische desinformatie en nepnieuws. GeenStijl heeft de brief van het advocatenkantoor online gezet.

Vorige week werd bekend dat berichtgeving van een aantal Nederlandse media - naast GeenStijl ook TPO, de NPO en De Gelderlander - is bestempeld als nepnieuws.
Door de berichtgeving te beoordelen als pro-Kremlin maakt de EU zich zelf schuldig aan het verspreiden van valse informatie en propaganda, stelt Kennedy Van der Laan. De berichtgeving van GeenStijl was gebaseerd op rapporten van verschillende officiële instanties. In de brief staat verder dat de EU-taakgroep zich voor het karretje heeft laten spannen van Oekraïense lobbygroepen.

Kennedy Van der Laan eist dan ook dat de valse beschuldiging permanent wordt verwijderd en voor 31 janurai een correctie plaatst in verband met de geleden reputatieschade. Eerder deze week sprak Villamedia met de taakgroep. Naar aanleiding van de ontstane ophef in Nederland over de taakgroep liet EU vs Disinfo weten de terminologie in zijn database aan te passen.

Deze terminologie-wijziging houdt in dat EU vs Disinfo niet langer meer zal spreken van ‘disinforming outlet’ (vrij vertaald: medium dat nepnieuws verspreidt). Maar wel van ‘outlet where the disinformation appeared’ (medium waar de disinformatie is verschenen).

Met deze toegezegde wijziging wil de EU-taakgroep benadrukken dat het eerder genoemde media - waaronder GeenStijl - niet wil beschuldigen van het BEWUST VERSPREIDEN van nepnieuws: “...we cannot and do not judge the intention of each and every outlet and its author in such a way in the disinformation review or on our database”.

Kanttekening onzerzijds? Dit klinkt wel enigszins minder heftig veroordelend wat betekent dat men zich realiseert dat men hier beter een paar stappen terug kan treden.  Maar het aanvankelijk beweerde blijft beschuldigend klinken en dwingelandig. Zoiets van: alleen wij mogen het juiste nieuws verspreiden want alleen wij weten hoe de gang van zaken moet worden belicht. En er heerst hier nog steeds vrijheid van meningsuiting als grondrecht ook al ben je het soms met andere groeperingen oneens. 

...BENT U GEVALLEN?...