Oude tombe van officier in Egypte ontdekt

b_250_200_16777215_00_images_egyptetombe18.jpg  Vlakbij de piramides van Caïro is door archeologen een belangrijke vondst gedaan. Daar werd volkomen onverwacht een 4.400 jaar oude graftombe ontdekt. Het Egyptische ministerie van Oudheden was verrast over de vele afbeeldingen die op de muren gevonden werden.

De graftombe was volgens de archeologen van een hoge officier in de vijfde dynastie van Egypte genaamd Hetpet. Zij heeft wel een heel belangrijke positie gehad want Hetpet heeft nog een andere tombe bij de piramides van Gizeh. Vermoedelijk leefde zij door haar rang in de omgeving van de koninklijke familie.

Als buitenstaander vraag je je dan wel af hoe deze officier zich het kon permitteren twee van die reusachtige bouwwerken te laten maken. Zoiets moet ook wel jaren geduurd hebben.

Volgens de archeoloog die de ontdekking heeft gedaan, zijn er in de grafkamer vele opvallend nog scherpe afbeeldingen te zien. Er is een jagerstafereel op de muren getekend en er zijn afbeeldingen gemaakt van een aapje dat fruit plukt en danst. Apen werden in die tijd regelmatig als huisdieren gehouden in Egypte.

De nieuw ontdekte tombe heeft al veel collega-archeologen en toeristen getrokken die opgetogen zijn over de duidelijke wandschilderingen.

FOTO: MO GEHR