Toren van Babel in Museum Boijmans Van Beuningen

b_250_200_16777215_00_images_babel18.jpg  ROTTERDAM - De toren van Babel en negentig andere zeer bijzondere topstukken uit de collectie waren onlangs te zien in Tokio en Osaka, Japan. Nu weer terug in Museum Boijmans Van Beuningen net als andere 15de en 16de eeuwse meesters uit de collectie van Boijmans. Het was de eerste keer dat in Japan zo’n rijke expositie van de vroegste Nederlandse kunst te zien was. Dezelfde selectie is in 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan' van 3 februari 2018 tot en met 21 mei in Museum Boijmans Van Beuningen te zien.

Het Absolute Topstuk van de tentoonstelling was 'De toren van Babel' van Pieter Bruegel. Opvallend is hoe anders in Japan naar dit schilderij gekeken is. Het museum kreeg vragen als: ‘hoe hoog was de toren?’, ‘hoe ziet hij er van binnen uit?’, ‘hoeveel mensen zijn er aan het werk op de toren en ‘waar stond hij precies?’

In de tentoonstelling in ons land komt de fascinatie van de Japanse bezoekers terug, waarbij nieuwe vragen worden gesteld en beantwoord, onder andere met interpretaties van de beroemde Manga kunstenaar Katsuhiro Otomo en Kosuke Kawamura. Zij maakten speciaal voor de tentoonstelling in Japan een eigen weergave van de binnenzijde van de toren.

(Op de ‘bouwplaats’ kun je jouw Babel bouwen en in de speciaal ontwikkelde video-animaties wordt Babel vanuit andere perspectieven belicht.) Museum Boijmans Van Beuningen opent voor iedereen de deuren met gratis toegang op zaterdag 10 februari. Dan wordt de opening van zes nieuwe tentoonstellingen gevierd.

Heel bijzonder is dan om 'De Toren van Babel' door Japanse ogen te bekijken evenals hele grote kunstwerken en te kunnen verdwijnen in een kleurrijke installatie. De bezoeker kan k kennis maken met mensen in de kampen in de Europese grensgebieden, verwonderd zijn over de perfecte eenvoud en kijken naar schilderijen die zijn-wat-ze-zijn.

En er is meer! Een speciaal programma met o.a. ieder uur een gratis familierondleiding door 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan' en 'Kunst van Formaat - De collectie XL vanaf de jaren 50'. Bovendien is er de interessante flitslezing van de conservatoren.

Iedereen is van harte welkom bij Oude Meesters Terug Uit Japan van 3 feb. 2018 t/m 21 mei 2018. (Met -niet vergeten- gratis toegang op zaterdag 10 feb.)