Welverdiende winnaars P. Hans Frankfurtherprijs

b_250_200_16777215_00_images_petervandongen182.jpg  De P. Hans Frankfurtherprijs is dit jaar een eerbetoon aan de Nederlandse stripjournalistiek. En omdat dit een heel breed gebied beslaat en een periode van een halve eeuw, wordt de prijs dit jaar niet aan één, maar aan liefst drie veelbetekenende exponenten van dit genre toegekend: Rob van Eijck, Willem van Helden en Joost Pollmann!

Allereerst meer over de winnaars : Rob van Eijck en Willem van Helden. Zij mogen gezien worden als de grond­leggers van de Nederlandse stripjournalistiek. Samen met een groep stripkenners waren de twee verantwoordelijk voor de gouden jaren van het stripinformatiemagazine Stripschrift.Zij hebben met Stripschrift als proeftuin de stripjournalistiek als het ware uitgevonden en vormgegeven. Wat vaak leidde tot boekpublicaties.

Rob schreef boek na boek, met als hoogtepunt het meesterwerk ‘Beeldspraak’. Willem ontpopte zich tot de Carl Barks-kenner bij uitstek. Ook hij leverde diverse titels af en wist daarnaast jarenlang de lezers van de Volkskrant om zijn vinger te winden met zijn inspirerende stukken over strips.

En die derde winnaar is eveneens niet bepaald de minste: Joost Pollmann. Hij volgde Van Helden op als stripjournalist in de Volkskrant en wist de stripjournalistiek naar een academisch niveau te tillen.