Paul Schulten Couture winter 14 /15 met authentiek beeld

AMSTERDAM - Als altijd zit iedereen in het Okura weer op het puntje van de stoel nieuwsgierig te wachten op de coutureshow van Paul Schulten. Wat is de visie van deze befaamde vakman en créateur op het te verwachten modebeeld van dit najaar en de komende winter? Het is bekend dat echte couture altijd een voortijdige reactie laat zien op andere maatschappelijke verbanden en situaties. Vaak anticipeert de couturier min of meer daarop zonder dat dit opzettelijk gebeurt. Dit jaar gaat de couturecollectie van Paul Schulten terug naar de natuurlijke en authentieke lijn. Hij noemt zijn collectie Less Is Mode en wordt geïnspireerd door cleane lijnen die je ook vindt in de architectuur en de kunst.

"Het draait bij mij deze keer om het weglaten van accenten en het zoeken naar nieuwe vormen,"legt hij uit. "Daarvoor heb je in de Haute Couture tal van mogelijkheden. Ik werk dat graag zo zuiver mogelijk uit in een totaal silhouet." Zijn cleane lijn wordt bijvoorbeeld bevestigd door cocktailjurkje van geborduurd leer met een crinolineachtig silhouet dat met de hand uit één stuk vervaardigd werd. Elke creatie uit zijn collectie is van heel bijzonder en vaak kostbaar materiaal of van een combinatie van stoffen. Deze keer wordt er meer leer gezien. Zoals gepraegd leer of stretchleer. Ook kant en brokaat. Prettig draagbaar is eveneens Bi-stretch voor broeken en mantelpakken.
Authentiek is een thema dat steeds terugkeert in de nadrukkelijke belijning van pakjes en japonnen met een afstekende V-vormige inzet in voor- en achterpand die breed uitloopt naar de schouderpunt. Dit heeft een sterk afslankende werking en staat ook erg interessant. Je blijft verder eveneens belangstellend kijken naar zeer getailleerde jasjes met raglanmouw op minirok of skibroek.
Voor de avond zijn er sluik vallende zwaar geborduurde lange bandjesjaponnen van zijden chiffon met glinsterkralen. Heel kleurrijk en comfortabel draagbaar. Zij tonen een schilderachtig beeld in combinatie met de randloze dopjes van hetzelfde materiaal die de mannequins daarbij op hun hoofd dragen. Schulten liet zich daarvoor inspireren door de golden Age of Jazz en de Art Déco.
Zijn show wordt heel spectaculair en heel emotioneel besloten met een schitterende maar ook verdrietige verschijning van een mooie donker getinte bruid die haar lange elegante zwart kanten bruidsjurk combineert met een zwarte sluier. Haar bouquet rode rozen ten spijt geeft zij de toeschouwers verdriet en ook boosheid door. Paul Schulten laat hiermee zijn zorgen zien over de toestand in de wereld, de gebeurtenissen van de laatste tijd en de verborgen armoede in Nederland.