Mart Visser krijgt De Dame op bezoek

AMSTERDAM- De coutureshow voor herfst / winter 2014-2015 van Mart Visser wordt deze keer in zijn eigen salon gehouden. Dat wil zeggen in het naast het van hem altijd zo bekende pand. In het aangrenzende en voorheen bekende pand is nu een Gallery met zijn onlangs bekend geworden schilderijen geopend. De vaak heel grote schilderstukken van Mart Visser worden momenteel dus geëxposeerd in de ooit door de architect Diederik Dam zo fraai ontworpen koperkleurige showroom. De show vindt nu in het pand daarnaast plaats dat eveneens een locatie biedt waarvan de creatieve sfeer wellicht samenhangt met het nabije Museumplein en het tegenover liggende grote Stedelijk Museum. Bij de opening van de show komt al meteen een heel ander type vrouw naar voren dan voorheen.

Mode heeft altijd veel te maken met mentaliteit en is gebonden aan bepaalde grenzen die steeds weer terugkeren in de tijd. Deze keer zien we op niet mis te verstane wijze de terugkeer van De Dame die zo aristocratisch mogelijk en behoorlijk deugdzaam zich een weg door het leven baant. Zij ziet er prettig en keurig uit in de behaaglijk warme lange wintermantels van Mart Visser met zo'n leuke a-symetrisch gesneden brede kraag die slank afkleedt. (Inderdaad. Laat die fiets dan in vredesnaam maar staan. Hijs je opgewekt in je auto want met zo'n perfekte jas wéét iedereen dat binnenkomt. )
Ook binnenkomers zijn de korte swaggers (mantel in A-lijn) al dan niet met ingesnoerde taille. Te dragen op strakke rechte pantalons. Soms van leer. Dit is dan wel al heel nonchalant van De Dame die Mart Visser couture draagt. Zij is namelijk meer een rokkenvrouw. En ze draagt vaak zwart. Heel chic. Black dress maakt slank en geeft status. Volop verkrijgbaar bij de couturier die er ook altijd dol op is.
Maar lieve dames... Ik moet toch wel melden dat ik enkele vlotte -en attractieve- heren zeer zacht heb horen mompelen: "Al dat zwart maakt mij bepaald niet vrolijk..." Uiteraard fluisterden zij het bijna want zij waren desondanks zeer onder de indruk van De Dame die daar steeds weer zo keurig voortschreed.