Mart Visser presenteert ook veel pakken

AMSTERDAM - Mart Visser brengt dit jaar tijdens zijn najaarsshow luxe en warmte door een rustige damesachtige coupe. Zijn pakken zijn gemaakt uit een mix van materialen. Dat vraagt om een ingewikkeld patroon en veel toewijding maar het resultaat mag gezien worden bij deze couturier die bijvoorbeeld door het combineren van camel met kastanjebruin in een mantelpak een schilderachtige sfeer oproept. Eigenlijk is dat niet te verwonderen met de schilders-achtergrond van de couturier.

 Naast een lichte voorkeur voor zwart brengt hij warme tonen als nachtblauw, dark purple, shades of grey en een palet aan olijfgroenen. Dit dieppaarse pak wordt ook met veel interesse bekeken door de vele bezoekers van zijn salon die na de show nog even de Gallery inlopen in het pand ernaast.
Een charmante vrouwelijke gids legt ons daar uit dat Mart Visser zijn tekeningen zomaar maakte omdat hem dat ontspande. De couturier had nooit gedacht of verwacht dat zijn schilderijen in de openbaarheid zouden komen. Het verraste hem ook zeer dat zijn werk gevraagd en verkocht werd. Zijn portretten zijn zeer persoonlijke impressies van gezichten. Na enkele grote exposities in het buitenland heeft hij het er echter toch op gewaagd ook in ons land als portretschilder voor de dag te komen.

En zo vreemd is dat helemaal niet. Het komt veel vaker voor dat mensen twee (of soms meer) totaal verschillende aspecten van hun persoonlijkheid in geheel verschillende werkzaamheden naar buiten brengen. De omgeving kan daar soms moeite mee hebben maar dat moet dan maar.

Of zoals de bekende Provo en bekwame fotograaf uit vroegere tijden Cor Jaring het ooit eens fantastisch en treffend juist uitdrukte: "Je bent die je bent en ... dat ben je dan."
Vooral voor gevoelige mensen is het zeer bevrijdend om deze innerlijke spanning van gedwongen eenzijdigheid los te kunnen laten en op een natuurlijke manier meer van jezelf te kunnen laten zien. Tijdens de coutureshow heerste dan ook een totaal andere en nieuwe makkelijke sfeer. Dat neemt niet weg dat Vissers coutureshow een wel zeer gereserveerde en correcte Dame aan ons toonde. Maar vermoedelijk staat ons dit ook in het komende modebeeld te wachten. Je kan dan wel schilder zijn maar ook die couturier houdt vast aan zijn eigen concept.