Gesprek met Aziz Bekkaoui over Planet Hype

BREDA - Dit zijn geen foto's van de beroemde Karl Lagerfeld. Het zijn slechts 4 van de 25 afbeeldingen waarin Aziz Bekkaoui hem imiteert met een witte pruik op zijn eigen donkere haar. Lijken deze imitatie-Karel Lagerfelds? Voor een hype hoeft dat niet. Om een hype moet je lachen. Of je schrikt er van of wordt er helemaal van door elkaar geschud. Op zaterdag 3 oktober 2015 (tot en met 13 maart 2016) wordt in MOTI Museum of the Image in Breda de expositie Planet Hype geopend. Want wij leven in een wereld van hypes... Een hype is een soort zeepbel die de totale aandacht van massa's mensen tegelijk opeist en al het andere wat er is als totaal waardeloos wegduwt.

Het is een over-belichting van iets wat zomaar uit het niets lijkt te komen. Een hype heeft geen wortels of basis in onze echte geschiedenis en neemt tijdelijk alle aandacht over om dan weer volkomen in het niets op te gaan.

Planet Hype is een expositie van kunstenaar en topdesigner Aziz Bekkaoui die niet alleen de stem van de jonge generatie vertegenwoordigt maar door zijn werk ook nationale en internationale bekendheid heeft verkregen. Hij zegt: "Welkom in de wereld van hypes. Hypes tekenen de media en de aandachtscultuur die erdoor ontstaat. Ze bedienen ons van steeds meer, sneller en uitdagender beeld en nieuws."
Ben je daar blij mee? Met die hypes...
"Hypes zijn niet zomaar hits. Ze komen plotseling op en vormen ons collectief geheugen. Vaak vormen ze onderdeel van de internet-geschiedenis. Naast hun cultureel-maatschappelijke betekenis kunnen ze ook economisch van belang zijn. Hypes vertegenwoordigen een mediacultuur waar steeds meer geld in omgaat. Hypes zijn handel en elke muisklik wordt duur betaald of is een strategie. Uw aandacht is goud waard."
Echt? Nooit vermoed dat mijn aandacht zoveel waard zou zijn ... Maar noem dan eens een hype in onze tijd?
"Laten we eens kijken naar een hype in de museale wereld. Het Haagse Gemeentemuseum heeft verscheidene topcreaties van mij ingekocht voor de vaste collectie. Ik ontving voor mijn shows ook uitermate mooie recensies van diverse grote kranten. Toch wordt mijn naam als ontwerper niet genoemd bij de huidige expositie Ode aan de Nederlandse Mode. Soms komt de gedachte even bij me op dat mijn Marokkaanse geboortegrond daar iets mee te maken heeft al woon ik al vanaf mijn 6de jaar hier in Nederland."
Nee hoor. Dat zal hier zeker geen reden zijn Aziz. Zo beperkt zijn kunstenaars zeker niet. Al begrijp ik je reactie wel heel goed. Je hebt zo hard gewerkt en zoveel prachtige shows gegeven. Je creaties zijn door het museum ingekocht maar wat gebeurt er als er in datzelfde museum een Ode aan de Nederlandse Mode wordt gebracht?
" Dan ben ik met mijn werk kennelijk opgelost in 'het niets.' Ik ben met mijn werk verdwenen. En wat voel je dan? Wat ga je daar dan van denken? '
Dat kan inderdaad een hard gelag zijn en héél even bij iedereen kan zo'n confronterende twijfel opkomen omdat sommige mensen anderen daar bang mee proberen te maken. Maar Ronald Kolk en Sheila De Vries zijn evenals jij fantastische topontwerpers. Hun stijl, hun kleur en schitterende levenslust zijn the talk of the town als zij hun presentatie hebben gegeven. En toch zijn zij ook niet opgenomen in de lijst met namen. Wat een geluk dat de kunstenaar Aziz Bekkaoui ons met zijn expositie Planet Hype in de spiegel kan laten zie hoe luchtig glanzend de zeepbel opkomt ... en iedereen en alles wegdringt maar dan - na korte tijd- vervliegt. Mooi !!! Maar dan ... Wat héb je er aan?" 
MOTI Museum of the Image ,tentoonstelling Planet Hype
Boschstraat 22, 4811 GH Breda
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur

Over Aziz: 
Aziz Bekkaoui studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem (ARTEZ). Met verschillende solo-exposities en collaboraties met diverse kunstenaars is Aziz Bekkaoui de wereld over gegaan o.a. met Marina Abramovic in het Guggenheim Museum, New York en tentoonstellingen en performances in o.a. Musée de la Mode et du Textile, Parijs; National Museum, Singapore; Musée Dar Si Saïd, Marrakech; Van Gogh Museum, Amsterdam; Stedelijk Museum, Amsterdam; Cobra Museum, Amstelveen; Museum Catharijneconvent, Utrecht en Gemeentemuseum Den Haag.