Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Minister Schippers opent unieke Escher tentoonstelling

 

altSOESTDIJK - Minister Edith Schippers opende op feestelijke wijze de unieke Escher tentoonstelling ‘Wandelingen in de tijd. Van Italië naar Baarn’. Schippers opende deze door het drukken van een heuse Escher houtgravure onder het oog van de vele genodigden. De Escher tentoonstelling is te zien in Paleis Soestdijk tot en met 18 november.

Beetje donkere maar wel aparte sfeer...

Ruim tachtig originele werken van 's werelds meest beroemde graficus: M.C. Escher hangen hier in de helaas wat donkere vertrekken. Het is wel interessant om gelijktijdig ook Paleis Soestdijk eens te kunnen bekijken. Er zijn enkele heel mooi ingerichte zalen en er hangt in het hele Paleis een aparte warme maar ook antieke sfeer. Het paleis wordt omringd door een prachtig groot park.

Het is ook bijzonder dat de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher (1898 – 1972) waarvan zoveel werk hier te zien is in deze buurt vele jaren heeft gewoond. Hij werd aanvankelijk vooral geïnspireerd door de natuurlijke weerspiegelingen van de zichtbare realiteit in het water. Hij was een bekend graficus maar ook een wijsgerig mens.

Hij puzzelde en speelde met weerspiegelingen op zo'n knappe manier dat zijn werk zich in verschillende dimensies tegelijk aan ons lijkt te vertonen.

Dat is niet zo vreemd want er doen al jaren verhalen de ronde over mensen die bijvoorbeeld op de Bermuda driehoek in vliegtuigen of boten zouden verdwijnen. En er zijn eeuwenoude verhalen over mensen die ergens 'zomaar' verdwijnen. Dan volgen er altijd wel weer op één of andere manier beargumenteerde verklaringen waarom dat niet waar is maar het is een continu opduikende story. En iets wat mensen zeer aanspreekt.

Nu kun je natuurlijk verkondigen dat er al te veel broodje aap verhalen de ronde doen maar zelfs de grootste natuurkundigen van de wereld stellen vast dat hoewel wij maar in drie dimensies leven... er minstens 8 of 9 dimensies moeten bestaan. Het is daarom ook zo indrukwekkend wat Escher met zijn werk doet.

Niemand vond het trouwens ook ongewoon in het verhaal en de film van Harry Potter toen hij op het station naar kostschool vertrok. Op het perron sloegen hij en zijn klasgenoten ook de hoek om en verdwenen in het niets naar de juiste bestemming. Hij ging gewoon naar een andere dimensie. Het was maar een filmbeeld maar het voelde heel goed.

De gravures van Escher verbeelden vaak deze onmogelijke constructies. Het zijn studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlakverdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. Zijn kunst wordt bewonderd door miljoenen mensen over de hele wereld.

De expositie voert bezoekers mee langs werken naar de meest vruchtbare periodes uit Eschers leven. Escher woonde 13 jaar in Italië en maar liefst 30 jaar in Baarn. 'Wandelingen in de tijd' weerspiegelt zijn meest productieve periode in Baarn waar hij elke dag minimaal twee uur wandelde in de Baarnse bossen. De expositie die door meerdere vertrekken van het paleis tentoongesteld is, toont veel hoogtepunten uit het werk van M.C. Escher.

De Escher tentoonstelling ‘Wandelingen in de tijd. Van Italië naar Baarn’ bij Paleis Soestdijk is tot en met 18 november 2012 te zien.