Podcasts

PodCast 13
PodCast 12
PodCast 11
PodCast 10
PodCast 9
PodCast 8
PodCast 6
PodCast 5
PodCast 4
PodCast 3
PodCast 2
PodCast 1

Relativerend toneelstuk over Rupert Murdoch

altDe Australische toneelschrijver David Williamson heeft een toneelstuk geschreven over het leven van Rupert Murdoch, de invloedrijke Australische mediatycoon. Williamson zegt dat hij het fascinerend vindt hoe Murdoch zijn enorme macht inzet en hoe dat anderen - veelal politici - zoveel angst inboezemde dat ze precies deden wat hij wilde. Het plan was niet om Murdoch in het stuk te fileren, aldus Williamson, die Murdoch zelf laat opdraven om te bepleiten waarom hij de beste, meest genereuze mens ooit is. Williamson, die volgens eigen zeggen in de loop der tijd door de Murdoch-kranten door de wringer is gehaald, maakt zich geen zorgen over de gevolgen van zijn toneelstuk. “Ik heb niks te verliezen. Ik bedoel, hij heeft me al zo’n vreselijke randstedelijke, latte-koffieslurpende, plantvriendelijke schandvlek op de Australische bevolking genoemd.”

Hij zegt ook dat Murdoch meer dan een halve eeuw verkiezingen in zijn land heeft beínvloed en zoveel beslissingen en daden in de historie heeft gemanipuleerd met zijn enorme publicitaire macht die nu totaal uit ons geheugen zijn verdwenen. Dat zal ook moeilijk na te gaan zijn omdat er veel invloedrijke personages en instituten mee verbonden zijn waarvan sommige al gedeeltelijk of geheel uit het beeld zijn verdwenen.

Mogelijkerwijs heeft Rupert Murdoch zich aanvankelijk niet gerealiseerd hoe zijn eenzijdige bedoelingen of vermoedelijk welgemeende opvattingen tot manipulatie hebben geleid en mede door angst en hebzucht van buitenstaanders tot een grotesk machtsmisbruik zijn verworden.

Fanatisme verduistert elk kritisch vermogen vooral als het samengaat met macht. Bewonderenswaardig genoeg heeft de toneelschrijver Williamson besloten in zijn toneelstuk wel te relativeren zodat hij niet in dezelfde kritiekloze situatie vervalt als zijn hoofdpersoon.