Na voorstelling theatergroep bespreking digitale privacy

altDEN HAAG - Op vr. 4, 11 en 18 feb. vindt er aansluitend op de voorstelling Palestra Rex van theatergroep Drang een nabespreking plaats met als thema digitale privacy.
De bekende IT-architect en futuroloog Arjen Kamphuis licht een tip van de sluier op over wat ons in de (nabije) toekomst te wachten staat. Ook geeft hij waardevolle informatie over digitale privacy.

Arjen gaat daarbij uit van inbreuken op de privacy. Hij motiveert dat met een verwijzing naar de reacties van zijn grootmoeder.

Mijn oma is geboren in 1920 en moest op haar twaalfde van school om te werken in haar vaders winkel. Zij heeft nooit een computer gebruikt (wel een iPod voor audioboeken). Oma is 90 en wil nog steeds graag weten wat ik nu zoal doe. Meestal stap ik dan vrij snel over de techniek heen, want daar heeft oma niet zo veel mee.

Het waarom is voor haar veel relevanter. Privacy, burgerrechten en zelf de baas zijn over je spullen/informatie. Dat kan ze prima begrijpen zonder alle technische details van open bron codes en cryptografie te volgen.

Een recent filmpje waar Bits of Freedom over twitterde, laat dit probleem een beetje zien. Het is een korte opsomming van hedendaagse inbreuken op de privacy van burgers, maar spreekt met geen woord over de vraag waarom deze inbreuken een probleem zijn. Bij veel kijkers blijft er dan toch een 'so what?' gevoel hangen.

De gezondheid van zijn oma staat niet meer toe dat ze op allerlei zeepkisten gaat staan, maar hopelijk zijn er hier en daar nog wat (over)grootouders te vinden die de facebookende en foursquarende jongere generaties van Nederland het waarom van privacy en andere burgerrechten kan uitleggen.

Aan het eind van zo'n uitleg drukt oma haar kleinzoon altijd op het hart: ‘Ben je wel voorzichtig?!’
(Want je weet maar nooit wat je overkomt als je kritisch bent tegenover de overheid. Af en toe even luisteren naar oma, want zij weet waarom).

Arjen Kamphuis wordt op deze bijzondere avonden in Bink aan de Binckhorstlaan 36 bijgestaan door leden van de Haagse hackersgroep Revelation Space. Gespreksleiders zijn Sjaak Bral en Rogier Helwig. Het publiek mag meedenken, vragen stellen en kan zich opgeven voor een gratis cursus digitale privacy.

Reserveren voor de voorstelling met debat kan via www.drang.nl