Schueller De Waal brengt 'Speculativ Realism'

AMSTERDAM - Dit weekend presenteert ontwerpersduo Schueller De Waal de collectie voor herfst/winter 2015 tijdens de Mercedes-Benz Fashion Week Amsterdam. Het ontwerpersduo heeft een onconventionele en heel persoonlijke visie op mode voor elke dag en op de manier waarop het tonen van een show een intense en ook onvergetelijke ervaring kan worden voor medewerkenden en publiek. Het modeduo presenteert de collectie namelijk op modellen én op muzes van het duo.

De muzes zijn een groep vrouwen die de ontwerpers bewonderen en hun inspireren in het ontwerpproces. Zangeres Ntjam Rosie, schrijfster Hanna Bervoets, actrice Eva Bartels, Jans Possel (directrice Mediamatic), zangeres Ming, dj’s Charlotte van den Brekel en Elise Braas (Spacegirls) en fotografe Alexandra Hunts droegen de visie van de ontwerpers uit op de catwalk.
‘Speculative Realism’ daagt de verbeelding uit. Deze speels-abstracte titel toont een feest van decadentie in een vervreemdende setting vol contrasten. Daar wordt heel wat van stal voor gehaald. De ontwerpers combineren elementen uit sci-fi, pop en surrealisme succesvol tot een eclectische en naar eigen zeggen wel uitgebalanceerde remix.

De collectie is tweeledig en presen­teert twee totaal verschillende versies van dezelfde looks. De eerste serie is kleurrijk en uitgevo­erd in luxe materialen met frivole decoraties. Als contrast is van elke full-color look een even intrigerende zwarte uitvoering, als referentie aan de ‘black labels’ van grote merken die gericht zijn op meer verkoopbare collecties.

In beide looks refereren de silhouetten aan elkaar – van I tot A lijn, van robe manteau tot cocktailurk, van midi tot mini, van one-piece tot deux-piece, en van symmetrisch tot asymmetrisch.