Benno Premsela en Max Heymans gouden greep van Joods Historisch Museum

Van 14 december 2015 tot en met 26 juni 2016 presenteert het Joods Historisch Museum de tentoonstelling Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl over het leven en werk van vormgever en interieurarchitect Benno Premsela (1920-1997) en couturier Max Heymans (1918-1997). Beiden werden boegbeeld van een generatie kunstenaars en vormgevers die design en mode in naoorlogs Nederland met succes op de kaart zette.

Ze verwierven daarnaast bekendheid door als bekende Nederlanders openlijk uit te komen voor hun homoseksualiteit in een tijd en maatschappij waarin dit nog een groot taboe was. De nieuwe expositie van twee grote beeldbepalende kunstenaars uit de vorige eeuw kan rustig als een gouden greep van het Joods Historisch Museum in de hoofdstad worden genoemd. 

 Ik heb meerdere van zijn shows voor kranten verslagen en was altijd verbaasd over zijn bescheidenheid en eigen simpele kleding terwijl zijn mannequins (waaronder de beroemde Tanja Trijbels) in de mooiste jurken en pakkken in zijn overvolle salon de show stalen. In die jaren waren mensen doorgaans heel bang voor wat anderen wel niet 'van hun zouden denken of zeggen' maar Max Heymans zette vaak heel Nederland op stelten door zijn ongewone vrijmoedigheid. Elke verslaggever kende zijn begroeting: "Hallo Engel..." wel.

Zijn ongedwongen openlijke manier om met homosexualiteit om te gaan vormde in die jaren vooral iets bevrijdends voor de mensen die zich gevangen voelden binnen de wereld vol oordelen van anderen. Het was ook bekend dat hij zich soms verkleed als een mooie dame naar de binnenstad liet vervoeren.
Max Heymans ging regelmatig naar Parijs om inspiratie voor zijn eigen shows op te doen. Hij was zijn tijd vooruit en één van de weinige couturiers waarvoor ook de internationale modehuizen belangstelling toonden.

Zijn grote voorbeeld was Coco Chanel die hem inspireerde voor nieuwe creaties voor de toen vaak zo behoudende Nederlandse vrouw. Bovendien gaf hij couture in Nederland een belangrijke nieuwe status door zich als kunstenaar-couturier te profileren. Zijn autobiografie Knal (1966) waarin hij openlijk schreef over zijn travestie en ‘zo-zijn’, werkte taboedoorbrekend. Ook Benno Premsela was een van de meest bepalende figuren voor de vormgeving en kunsten in de vorige eeuw in Nederland. Hij was een tijdgenoot en vriend van Max. (Later meer over Benno Premsela).

In de nieuwe tentoonstelling is een ruim overzicht van hun ontwerpen te zien naast persoonlijke documenten. Ook zijn er bijzondere stukken, zoals het zilveren speldenkussen van Heymans, een miniatuur prototype van een boekenmolen van Premsela en vroege schetsen uit Premsela’s Nieuwe Kunstschool periode. Onze uiteraard moderne modefotograaf Sydney Korsse vond de expositie over de kunstenaars van toen een ware surprise.
Gedurende de expositie Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl organiseert het museum verschillende evenementen, zoals een moulagewedstrijd met jonge modeontwerpers die resulteert in een modeshow, een themamiddag over homo-emancipatie en voor kinderen zijn er workshops hoeden en tassen maken à la Max en Benno.
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Benno Premsela - Max Heymans. Vormgeving, couture en homo- emancipatie in naoorlogs Nederland (Waanders Uitgevers en Joods Historisch Museum, € 24,95).
Joods Historisch Museum Van 14 december 2015 tot en met 26 juni 2016
Benno Premsela - Max Heymans. Mannen met lef en stijl

Nieuwe Amstelstraat 1, 1011 PL Amsterdam
Openingstijden: 11:00–17:00 Van 14 december 2015 tot en met 26 juni 2016

CREATIE: MAX HEYMANS FOTO: SYDNEY KORSSE