Mart Visser zomercouture: mode als kunst

altAMSTERDAM- De zomercollectie couture van Mart Visser voor 2011 is een grote verrassing. Zijn presentatie beweegt zich op de grens van kunst en mode. Dit getuigt van grote modische zeggingskracht en inspiratie. Naast veel oogstrelende fantastische jurken brengt hij ook mooie stukken in de commerciële sfeer.

Zijn zomersuèdes verwerkt in colberts en daytime zijn wel heel geschikt voor de vrouw die representatief zakelijk werkt. Zijn tops en A-lijn ‘on the shoulder’ jasjes in geperforeerd leer vallen ook in die categorie.

De stralende kleuren van veel van zijn creaties worden vaak versluierd door doorschijnende overdresses of overmantels. Kleuren kunnen ton-sur-ton worden gebracht of juist hard in contrast maar zijn heel betekenisvol zonder dat zij aan klaarheid inboeten.

De variatie in kleur en creaties in van onregelmatige lengte, verschillende lengte, uiteenlopende belijning rond de hals en de lange golvende gewaden tonen ook veel kleermakerskunst van de hoofdstedelijke couturier.

Er zijn veel transparante capes. Rond de taille hoog aangegeven begint ook de verwarrend werkende transparante over-dress. Enigszins precair zijn ook de recht gesneden zijden rokken die aan de voorzijde bijeen gebonden zijn en het lopen enigszins bemoeilijken.

Even waren wij bevreesd dat hiermee werd teruggewezen naar de nederige houding van de Chinese vrouw met kleine voetjes. Zij moesten ooit eveneens zo moeilijk en onderdanig lopen in hun cultuur.

Deze veronderstelling klopt echter niet met de schwung en totale elegance van de show waarin schitterende lange golvende avondjurken voorbij komen. Al dan niet speelt de mannequin soms met een bindceintuur die verwijst naar gebondenheid in vrijheid.

Kleine tasjes en hele lange prachtige oorhangers en zilveren gladde armbanden strelen het oog van de talrijke toeschouwers.

Het kapsel van de mannequins is simpel naar achter gekamd. Hoewel soms voorzien van opmerkelijke vreemde scheidingen aan de achterzijde van het hoofd. Wel met een grappige krul bekroond.

De schoenen zijn om van te watertanden... Mooi, mooier, mooist! Je moet er natuurlijk wel op kunnen lopen want de hakken zijn heel hoog. Maar zij maken het slankmakende toverachtige effect wél compleet.